Морозиво, ліки, квитки до цирку: спостерігачі «ОПОРИ» розповіли про перебіг виборчої кампанії на Харківщині

18:58, 2 лип. 2019
 
Морозиво, ліки, квитки до цирку: спостерігачі «ОПОРИ» розповіли про перебіг виборчої кампанії на Харківщині

Микола Зінченко, представник громадянської мережі «ОПОРА», показує ліки, які розповсюджували працівники «Укрпошти». На коробці напис: «Благодійний фонд Олександра Грановського».

«Це аптечка, яка розповсюджувалась мешканцями 169 виборчого округу. Ці аптечки роздавалися від фонду, який має ім’я тоді ще потенційного кандидата в народні депутати. Кандидат, по суті, юридично немає ніякого з ним зв’язку, тому що керівником цього фонду є його колишній помічник. Кандидат ще не був зареєстрованим на той момент, а це означає, що ніяких санкцій проти нього не можна застосувати».

Зінченко говорить, від кінця травня також фіксують діяльність благодійних фондів Дмитра Шенцева, Валерії Мураєвої, Валерія Писаренка, Олександра Ткаченка. Йдеться про відкриття дитячих майданчиків, розіграш квитків на концерти, подарунків.

«Якісь подарунки, якась благодійність, яка доноситься до самих виборців. З юридичної точки зору — не є забороненою, адже це діяльність благодійних фондів. Але з урахуванням того, що у на зараз є передвиборча кампанія, ці ж люди є зареєстрованими кандидатами у народні депутати, ми бачимо пряме порушення принципу рівності. Адже в одних є ці благодійні фонди, в інших цих благодійних фондів немає», — говорить Зінченко.

Майже 80 звернень до поліції представники «ОПОРИ» написали стосовно реклами кандидатів, яка не містить вихідних даних.

«На всіх них відсутні дані про замовника, про тираж, про відповідального за друк. Штраф за це десь 50-70 грн. Але якщо когось притягують до відповідальності, то на нього ще лягає судовий збір. Це приблизно 350 грн».

Матеріали з ознаками чорного піару зафіксували стосовно кандидата від партії «Слуга Народу» Олександра Бакумова та нардепа Олександра Фельдмана.

Минулого тижня приймальню партії «Опозиційна платформа — За життя» двічі пошкодили невідомі: спочатку розбили скляні двері, облили зеленкою та червоною фарбою. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею «хуліганство».

У 169 округу нардеп Олександр Кірш та Володимир Скоробогач, член партії «Опозиційний блок», проводили заходи для дітей, на яких безкоштовно роздавали морозиво. Це робили з намету, на якому написано привітання від Скоробогача.

Зінченко каже, морозиво роздавала і політична партія «Національний корпус». Також подарунки та сертифікати вручав нардеп Віктор Остапчук.

«Подібна діяльність була зафіксована ще до реєстрації цих людей кандидатами в народні депутати, але вже з початку самої виборчої кампанії».

Можливий підкуп виборців спостерігачі «ОПОРИ» зафіксували й у 173 окрузі, говорить Зінченко.

«Мешканець помітив, як у його домі замінюють вікна, на яких є напис "Ракіч" і галочка. Що можна вважати агітацією за певного кандидата».

Інформацію про цей випадок нині перевіряють правоохоронці, повідомила речниця поліції області Оксана Калмикова. За її словами, нині в області відкриті шість кримінальних проваджень через можливі порушення виборчого законодавства.

«Щодо підкупу виборців зареєстровані факти розповсюдження виборцям аптечок з ліками, розповсюдження квитків до парку, на атракціони одного з парків нашого міста. Також за ч. 2 ст. 160 Кримінального кодексу України за фактом безкоштовної роздачі населенню напоїв та морозива від представників одного з кандидатів в депутати Верховної Ради».

Калмикова каже, підозрюваних у цих провадженнях — немає.

Фото: громадянська мережа «ОПОРА»

Головне фото: сайт 34.ua