Суд визнав винною директорку Центру соцслужб Олену Таркіну, яку звинувачують у службовій недбалості

13:47, 8 лип. 2019
 
Суд визнав винною директорку Центру соцслужб Олену Таркіну, яку звинувачують у службовій недбалості

Сьогодні Жовтневий районний суд виніс вирок директорці Центру соцслужб Новобаварського району Олені Таркіній, обвинуваченій у службовій недбалості, через яку загинула дитина. За версією обвинувачення, разом із працівниками центру вона могла попередити смерть дитини.

Трирічний Максим помер у вересні 2017 року. Його родина мешкала у будинку на Москалівці. Як встановили слідчі, батько зламав хлопчику ногу та ребра. Це кадри слідчого експерименту. Мати показує, як це було.

До медиків батьки не зверталися. Лікарів викликала знайома, яка зайшла в гості. Хлопчика забрала швидка. Від виснаження він помер за добу. У жовтні 2018 року суд виніс вирок батькам. За катування та нанесення тяжких тіслесних ушкоджень, а також злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною батько Максима отримав 10 років колонії, мати — 8. 

«Я шкодую, що все так сталося, але я не вважаю себе винним», — сказав на слуханні батько Максима.

«Я прошу вас дати мені умовний термін, але не у в’язниці. Якби я знала, чим це все скінчиться — краще б він мене вбив», — сказала мати.

Перевірити родину та стан Максима фахівців Центру соцслужб Новобаварського району просив дядько хлопця. Це було за 3 тижні до смерті дитини. Обвинувачення вважає:директорка це звернення проігнорувала.

«Повинна була передбачити, що в результаті неналежного виконання своїх службових обов’язків можуть настати тяжкі наслідки у вигляді смерті дитини, але, проявляючи злочинну самовпевненість, легковажно розраховувала на їх запобігання», — зачитав суддя Володимир Макаров.

Суд над Оленою Таркіною тривав рік. Свою провну вона не визнала.

«Суду пояснила наступне: відповідно до положень про Центр, функціями Центру є надання виключно соціальних послуг. Жодних функцій щодо виявлення та перешкоджання насилля в сім’ї Центр не має».

За версією Таркіної, мати загиблого Максима не відчинила двері працівникам Центру, коли ті прийшли з перевіркою. А ці слова вона сказала на минулому засіданні, під час останнього слова.

«Я дуже шкодую, що помер Максим, але, на мій погляд, була лише одна людина, яка могла врятувати дитину — це його мати».

Прокуратура просила ув’язнити службовицю на 5 років.  Рішення суду — три роки позбавлення волі. Умовно.

«Характер та ступінь тяжкості вчиненого злочину є необережним злочином середньої тяжкості», — каже суддя Макаров.

Таркіна каже: перевірити родину мали працівники соціальної служби району.

«Ми відпрацювали. Ми вийшли до матері, запропонували їй відселити її з дітьми до центру матері і дитини. Вона запевнила нас, що все гаразд, що ми не повинні до неї входити, а ми тільки на добровільній основі працююємо. Примусово зайти ми не можемо», — коментує Таркіна. 

«У Центру соцслужб, згідно з документами, які регламентують їх роботу, є функція організації рейду. Тобто Центр соцслужб міг стати ініціатором, залучити і службу, а не просто написати листа і забути про цю ситуацію, та врешті решт вийти на місце, потрапити до цього приміщення і побачити, в якому стані дитина», — говорить речниця прокурора області Віта Дубовик.

Прокуратура області рішення оскаржуватиме.