Поліція Харківщини назвала суму збитків від хибних мінувань

11:13, 10 лип. 2019
 
Поліція Харківщини назвала суму збитків від хибних мінувань

Понад 300 тисяч гривень витратила поліція на перевірку повідомлень про мінування об’єктів на території Харківської області.

Про це сьогодні, відповідаючи на питання кореспондента UA: Харків, розповів Валерій Сокуренко, начальник Головного управління Нацполіції у Харківській області.

«Наші збитки ми порахували легко, ви знаєте, скільки ми бензину втратили, ремонт машин, понад 300 тисяч тільки поліції це коштувало», — сказав він.

За його словами, сума збитків підприємств, які евакуйовували через хибні повідомлення про замінування з 21 квітня 2019 року, становить понад 5 млн грн.

«Шкоди вони задіяли величезної. Тільки по Харківській області деякі підприємства, організації нам не надали інформації... Але те, що ми отримали при розслідуванні, це понад 5 млн грн, за ці от випадки мінувань...», — сказав Сокуренко.

За словами начальника Слідчого управління ГУ НП в Харківській області Сергія Чижа, за фактами повідомлень про мінування відкрито 82 кримінальних провадження.

Повідомлення про замінування у Харкові та області надходять третій місяць. Перші електронні листи про загрозу вибуху поліцейські отримали 21 квітня, у день другого туру виборів президента України. Відтоді вибухотехніки перевірили більше 400 об’єктів у місті. Вибухівку шукали у торговельних центрах, на заводах, вокзалах, аеропорту, школах, дитячих садочках та університетах. Усі повідомлення виявилися хибними.

Раніше радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко розповів, що листи про замінування надходять з території окупованих Донецької та Луганської областей, Криму та Російської Федерації.

Наприкінці червня у Києві поліцейські затримали двох підозрюваних у хибних замінуваннях. Справу розслідують за статтею «Терористичний акт». За версією слідчих, вони займалися розсилкою неправдивих повідомлень про замінування з 4 по 9 травня цього року.

30 червня Київський райсуд Харкова взяв обох чоловіків під варту із заставою в майже півтора мільйони гривень. За два дні родини обох підозрюваних внесли заставу, і чоловіки вийшли з СІЗО. Свою провину обидва чоловіки заперечують.