В ЦВК підтвердили реєстрацію Куницького кандидатом

16:20, 19 лип. 2019
 
В ЦВК підтвердили реєстрацію Куницького кандидатом

Дані Олександра Куницького на сайті Центральної виборчої комісії перенесли з розділу «Кандидати, що вибули» до переліку чинних кандидатів. Підставою реєстрації кандидата вказане рішення ЦВК від 25.06.2019 №1288. 

18 липня представник політичної партії «Слуга Народу» Олександр Качура повідомив, що суд останньої інстанції, Верховний Суд України, підтвердив протиправність рішення ЦВК про скасування реєстрації Куницького. 

Ситуацію із реєстрацією кандидата прокоментувала сьогодні на брифінгу голова ЦВК Тетяна Сліпачук. Факт реєстрації кандидата вона підтвердила так: 

«На сьогодні ми маємо кандидата, якого дійсно зареєстровано і який має як українське, так і іноземне громадянство».

При цьому вона зазначила, що Верховний Суд спростував доводи, на яких базувалося рішення суду першої інстанції. 

«Вчора Верховним судом при прийнятті рішення фактично всі доводи, на яких базувалося рішення Шостого апеляційного суду, були спростовані як такі, що є хибними чи неправильними. Це відображено в рішенні Верховного Суду. В тому числі і доводи щодо недодержання строків, предмету оскарження і таке інше. Між тим, і в Шостому апеляційному суді, і у Верховному Суді пан Куницький підтвердив своє іноземне громадянство. Це питання, яке є важливим. Тому що це питання, яке є має бути для нас лише таким, яким можна відповісти відповідно до законів і Конституції. 4 ст. Конституції встановлює, що в Україні є єдине громадянство. З цього і виходила ЦВК, коли оцінювала документи. Це є для нас важливим. Я не знаю, як ви, але для мене в Україні є тільки громадянство України, єдиної Батьківщини, в якій я існую, яка надає мені права, в тому числі встановлює для мене обов’язки. Це питання, яке було фактично встановлене судами, воно фактично залишилося без правової оцінки».

Цю ситуацію Сліпачук назвала «виключною для суспільства, правової спільноти».

«Це питання має бути проаналізовано і на нього має бути відповідь, і юридична, і відповідь в даному випадку суспільна і політична», — сказала Сліпачук. 

Рішення Верховного Суду за позовом Куницького ще не опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Станом на 16.00 немає інформації про рішення і на сайті Верховного Суду.