ОПОРА звернулась до поліції після агітаційного концерту в підтримку «Опозиційного блоку»

18:05, 19 лип. 2019
 
ОПОРА звернулась до поліції після агітаційного концерту в підтримку «Опозиційного блоку»

На майдані Свободи — сцена з партійними лозунгами. Люди на концерт збиралися поруч, в саду Шевченка.

- Звідки взагалі дізнались про концерт?

- Начальник нам сказав.

- Ви начальник чого, якої фірми?

- То он пошутил.

- Вам хтось зі знайомих повідомив чи на роботі сказали?

- І знайомі, і на роботі сказали, що концерт буде.

- А де працюєте? «Харківзеленбуд».

Біля виходу з метро люди збиралися групами. Із кульками з символікою партії вони йшли в бік сцени.

- Підтримуємо, ми харків’янки.

- Чому саме цю партію?

- Бо роблять справи дуже добрі.

«Ми, мешканці першої столиці, звикли в усьому бути першими».

Партія «Опозиційний блок» значиться під першим номером у виборчому бюлетені. Третій у партійному списку — мер Харкова Геннадій Кернес. Самого його на концерті немає.

«Так, ми тебе любимо — це статус у соцмережах кожного з нас. От. І фотографія Геннадія Адольфовича в червоному куті екрану в кожного вдома. Там, де ікона раніше висіла, там Геннадій Адольфович», — сказав між піснями співак Поліграф Шарікoff.

Концерти на підтримку кандидатів та партій законом дозволені, розповідає представник громадянської мережі ОПОРА Микола Зінченко.

«На цьому концерті виступає Поліграф Шарікoff, в якого є громадянство Білорусі. Згідно Закону України «Про вибори народних депутатів, забороняється участь іноземців в агітаційних заходах, які є на підтримку кандидатів та партій. З приводу того, зганяли чи не зганяли людей, не можна сказати, тому що зараз вже не робочий час».

Друге порушення, яке зафіксував Зінченко — запрошення на концерт у метро. У гучномовцях підземки його крутили весь тиждень.

«Приходь та зарядись гарним настроєм і комфортом, що організований для тебе Геннадієм Кернесом».

«Там казали, що цей концерт буде організовуватись за підтримки міського голови Геннадія Кернеса. По факту ж ми бачимо, що це агітаційний концерт на підтримку партії. Законом України забороняється використання метрополітену та гучномовця в метрополітені для агітації», — каже Зінченко.

Такі порушення, каже Зінченко, тягнуть на штраф до 1400 гривень для партії.  

Завершився концерт фейерверком. Піротехніку заборонили рішенням виконкому Харківської міськради з 2014 року і до завершення антитерористичної операції. За даними речника мерії Юрія Сидоренка, ця заборона діє і досі.

«Наскільки я знаю, воно носить рекомендований характер і наскільки я знаю, міська рада приймає рішення», — сказала сьогодні під час брифінгу Олена Баранник, речниця поліції Харківщини. 

За її словами, скарг через фейерверк від громадян не було.

«Була заява до міської ради про проведення цієї акції, де вказувалися усі заходи, які вони мали застосувати. І Харківська міська рада не зверталася до суду, щоб заборонили проведення такої акції саме з фейерверками. На погляд міської ради, це не є порушенням».

Концерт відвідали до 30 тисяч людей, кажуть у поліції. Порядок пильнували більше 100 правоохоронців. За охорону організатори акції заплатили поліції близько 140 тисяч гривень. 

Коментар щодо заяв ОПОРИ про порушення ми намагалися отримати від речників «Опозиційного блоку» у Харкові. Протягом дня на телефонні дзвінки вони не відповідали. Не брав слухавку і мер міста та один з лідерів політсили Геннадій Кернес. Розповісти, на яких умовах метрополітен транслював запрошення на агітацій концерт, ми просили речника підприємства Олексія Бітнера. Той сказав, що відповідь підземка надасть тільки після офіційного письмового запиту. Кореспонденти підготують його і направлять до адміністрації метрополітену.