Харківські синхроністки здобули золото на чемпіонаті світу в Південній Кореї

17:50, 22 лип. 2019
 
Харківські синхроністки здобули золото на чемпіонаті світу в Південній Кореї

Каміла Федина принесла квіти в аеропорт. За 20 хвилин зустрічатиме доньку Марту. Вона повертається зі змагань.

«Для моєї доньки це дуже велика відповідальність була. Ну, і відповідно для нас. Радість. Просто я дуже хвилююся», — говорить Каміла Федина, мати синхроністки Марти.

Чемпіонат з водних видів спорту проходив в Південній Кореї з 11 по 20 липня. Зустріти синхроністок прийшли батьки, тренери та посадовці.

«Вони завоювали 6 медалей. З них одна золота, це в хайлайті. І ліцензію на Олімпіаду в Токіо 2020. Ліцензія — це група. Місяць тому дівчата вибороли ліцензію на дует», — каже Каміла Федина.

Марта Федина — наймолодша представниця збірної України з синхронного плавання. Їй 17. Каже: почала займатися з п’яти років.

«Для нас це дуже важливо. Ми довго працювали. І мені здається, що це не лише наша заслуга. Звичайно, кожне покоління докладає багато зусиль, і завдяки всім дівчатам ми змогли досягти цього. Медалі — це ось найяскравіше, найнезабутніше відчуття».

«Таку іграшку нам давали разом з медалями. Всім призерам давали однакові іграшки. Це видра – талісман. Його звуть Сурі».

Федина каже, для неї це перші дорослі змагання. На Чемпіонаті світу плавчиня здобула золото в групі та бронзу в дуеті з Анастасією Савчук. У 2016-му Савчук брала участь в Олімпіаді, що проходила у Бразилії.

«Після Олімпійського циклу в нас ще були дві спортсменки, які залишилися. Тому в той момент вони більше допомагали. Зараз дівчата були більш досвідчені в цьому плані. І вони більш дослухалися до мене. Ну, якось ми згуртованіші в цьому сезоні. Ти стоїш, і хочеться і плакати, і обійматися одразу з усіма», — розповідає Савчук.

«Боротьба була дуже сильною. Адже Іспанія та Італія – дуже серйозні команди. Я б сказала, на одному рівні. Ми йдемо своїм шляхом. Ми не копіюємо стиль, не копіюємо те, що є в інших країнах», — говорить головна тренерка збірної України з синхронного плавання Світлана Саїдова.

Саїдова каже, до першого вересня синхроністки відпочиватимуть. Далі – збори у Греції. Там готуватимуться до Олімпійських ігор, що відбудуться наступного року у Токіо.