Перемога партії «Слуга Народу» на Харківщині: коментар політолога та соціолога

18:43, 22 лип. 2019
 
Перемога партії «Слуга Народу» на Харківщині: коментар політолога та соціолога

Що означає перемога у Харкові та області політичної партії «Слуга Народу» - кореспонденти UA:Харків запитали у кандидата політичних наук Антона Авксентьєва.

«Можна сказати, що ці вибори в округах стали персональним фіаско для Геннадія Кернеса. Ще один мажоритарник, який переміг не від «Слуги Народу» - це Олександр Фельдман. Але це аж ніяк не успіх Кернеса, бо у Фельдмана з Кернесом давнім конфлікт. Якщо подивитися на цифри, результати партій, то вони дуже подібні до першого туру президентських виборів. «Слуга Народу» здобула майже той же результат, що і Володимир Зеленський. Партія «За життя» - дуже ідентична до результату Юрія Бойко. А «Опозиційний блок» майже те саме, що було у Олександра Вілкула. Для «Опозиційного блоку» Харківський регіон є одним з базових, тому що в інших там набагато менша підтримка», - говорить політолог.

Чи означає результат парламентських виборів зміну електоральних настроїв у регіоні - відповідає соціолог Денис Кобзін.

«Ті результати голосування, які ми бачимо сьогодні, особливо по мажоритарним округам, - це наслідки президентської кампанії, яку «Слуга Народу» провела. І ми бачимо, що люди, які не голосували за Зеленського або не ходили голосувати, - вони досить чітко сказали, що їм набридли старі політичні еліти. І вони готові довірити майбутнє якимось новим обличчям, хоча про них вони можливо і небагато знають. Це люди від наймолодших. І за «Слугу Народу» голосували навіть люди, які традиційно у свій час підтримували комуністів, а потім перетікали в Опоблок», - каже соціолог.

Протягом дня кореспонденти UA:Харків не змогли отримати коментар представників партії «Слуга Народу» на Харківщині. Керівник регіонального відділення політсили Павло Сушко не брав слухавку. На цих виборах мер міста Геннадій Кернес підтримував 7 кандидатів-мажоритарників, які висували по харківських округах. Жоден з них, за попередніми підрахунками голосів — не проходить до парламенту. Ми звернулися до мера, щоб отримати його оцінку таких результатів голосування. Він відмовився, пославшись на зайнятість.