Розгляд справи про теракт біля Палацу спорту залишили відкритим

18:33, 23 лип. 2019
 
Розгляд справи про теракт біля Палацу спорту залишили відкритим

Розгляд справи про теракт, що стався біля Палацу спорту у 2015, залишили відкритим. Про переведення слухання в закритий режим сьогодні на засіданні клопотав обвинувачений Віктор Тетюцький. Перед початком судового засідання представники громадських організацій провели пікет, на якому вимагали суд винести обвинувачуваним вирок.

«Вони будуть сидіти вічно. Увага громадськості до цієї справи все одно є і ми будемо ходити на ці суди, поки вони не отримують вирок». 

Володимир Дворніков, Сергій Башликов і Віктор Тетюцький обвинувачуються у теракті, який стався 22 лютого 2015 року біля Палацу спорту. Внаслідок вибуху 4 людей загинули, ще 9 були поранені. Серед загиблих були Вадим Рибальченко, Микола Мельничук, Данило Дідік та Ігор Толмачов.

 «З Ігорем ми їздили копати окопи на кордон, а Данило.. він також постійно приходив до нас на акції. Як на мене, потрібно вже поставити крапку», — розповіла Юлія Криворучко, яка прийшла на засідання.

Представники громадських організацій «Світанок» та «ІнфоЄвроХарків» адвокатів та самих обвинувачених вони зустріли скандуванням «Ганьба!» та штовханиною.

 Увесь цей час обвинувачені перебувають у СІЗО. Провину ніхто не визнав. Злочин вважають недоведеним. А справу — політичною.

«Мені досі погано. Плюс метеозалежність, адже я гостро реагую на зміни погодних умов. Я прошу перенести засідання», — сказав обвинувачений Сергій Башликов.

Суд клопотання відхилив та продовжив судовий розгляд. Обвинуваченний Віктор Тетюцький просив суд перейти до закритого розгляду до ухвалення остаточного рішення у справі.

«Враховуючи той факт, що у Фрунзенському районному суді міста Харкова повністю відсутній контроль на вході та догляд за відвідувачами, є всі підстави стверджувати, що реально існує небезпека для всіх учасників кримінального провадження. У тому числі й самій колегії суддів. У випадку відмови прошу розглянути питання про звільнення звинувачуваних зі скляного боксу на час проведення судових засідань з метою убезпечити звинувачуваних а також інших учасників судового розгляду від протиправних дій з боку неадекватних радикалів», — каже Тетюцький.

Прокурор у справі Володимир Лимар вважає, що своїми клопотаннями обвинувачені затягують справу.

«На жаль в нас ще де-факто діють вимоги так званого закону Савченко, де кожен день перебування під вартою до вступу вироку в законну силу зараховуються як два дні перебування під вартою, тобто відбуття покарання. Тому я вважаю, що це лише спосіб протягнути як можна більше строку очікуваного ними терміну ув’язнення».

«На мою думку, це вистава, яку вони розігрують не один раз», — говорить дружина загиблого Марина Толмачова. 

Суд відхиляє клопотання Тетюцького та залишає відкритим розгляд судового засідання. Башликову викликають швидку.

«Йому зараз погано, він не може брати участь в процесі».

Наступне засідання призначили на 24 липня. Тоді продовжать допитувати обвинувачених.