Корм для котів в обмін на сміття: як у Харкові працюють автомати для прийому тари

13:53, 6 сер. 2019
 
Корм для котів в обмін на сміття: як у Харкові працюють автомати для прийому тари

Біля багатоповерхівки на вулиці Бібліка робітники налаштовують третій автомат для прийому тари. Він прийматиме папір. Попередні два апарати встановили тиждень тому — для скла та пластику, розповідає їх розробник Євгеній Ключко.

Ключко очолює товариство з обмеженою відповідальністю «Харківська територіальна компанія з вивизення відходів».

«Фандомат власного виробництва. Дуже простий пристрій, механічний привід, випадкове спрацьовування. Не зрозуміло, у який момент випаде приз, чи то на першу пляшку, чи то на п’яту. В даному випадку, призи надані комунальним підприємством «Центр поводження з тваринами», у вигляді корму для котів», — розповідає директор приватного підприємства.

Корпуси — антивандальні. При пошкодженні будь-якої частини її можна зняти та замінити, не розбираючи конструкцію повністю. Що всередині, Євгеній просить не знімати — виробнича таємниця.

«Сподіваємось, за допомогою цих апаратів досягти подвійної мети. Правильно утилізувати пластик, скло та папір і водночас навчити дітей доброті та правильному поводженню з тваринами», — говорить Клочко.

Один апарат містить 15 порцій корму. Неля Нікуліна з онуками прийшла обміняти пластик. Каже, цього разу отримати корм не пощастило. 

«Ми дуже задоволені тим, що вони взагалі почали існувати, тому що майже в кожному під’їзді є кішка, собака, яких ми підгодовуємо. Напевно, кішечок більше. Ми їх власним коштом стерилізуємо, купуємо їм їжу. Чудово, що можна прийти, вкинути папір або скло, або пластик і отримати за це для них їжу», — каже жителька Харкова. 

Юлія Цибулька, директорка комунального підприємства «Центр поводження з тваринами», на замовлення якого за 90 тисяч гривень виготовили три автомати, називає співпрацю з приватним підприємством соціальним проєктом. Пристрої обслуговуватиме виробник — «Харківська територіальна компанія з вивизення відходів». Він же забиратиме і реалізовуватиме всю вторсировину. 

«Буде обслуговувати компанія, яка виготовляє автомати, вилучати сировину, яка туди була загружена, і перевіряти наявність корму. А корм ми видали, так, за наші кошти», — розповідає Юлія Цибулька, уточнюючи, що йдеться про упаковку корму вартістю 1000 грн. 

КП планує постачати корм для пристроїв і в подальшому. Чи замовлятимуть нові автомати, за словами Цибульки, залежатиме від активності харків’ян.