Графіка з запасників та інтерактивна гра: як святкуватимуть ювілей Рєпіна у Художньому музеї

19:29, 6 сер. 2019
 
Графіка з запасників та інтерактивна гра: як святкуватимуть ювілей Рєпіна у Художньому музеї

Графіка з запасників, лекція-концерт та інтерактивна гра «Рєпін в колі друзів». Так відзавтра у Харківському художньому музеї відзначатимуть 175-ту річницю з дня народження митця. Зараз тут зберігаються 12 живописних робіт Іллі Рєпіна та 10 — графічних.

Графічну мініатюру, на якій зображена Августина Габель, харків’яни побачать уперше. Довгий час ця робота художника Іллі Рєпіна зберігалась у запасниках, говорить завідуючий сектором виставок Харківського художнього музею Євгеній Алексєєнко.

«Ми як раз зайняті підготовкою експозиції — графічного надбання, — розповідає завідувачка відділом Харківського художнього музею Ольга Денисенко. — Тут є малюнки Рєпіна — ілюстрації до повісті «Фатальний скарб», які потрапили до нашого музею різними шляхами в різний час і склали таку сторіночку графічної спадщини».

Колекція картин Іллі Рєпіна, за словами Денисенко, почала формуватися у Харкові за життя художника, коли той подарував акварельний портрет генерала Драгомирова.

«Незважаючи на те, що під час Другої світової війни зникло з колекції нашого музею декілька творів Рєпіна, але і сьогодні це справді найцінніша колекція», — говорить директорка Художнього музею Валентина Мизгіна.

Графіку художника харків’яни можуть побачити раз на п’ять років. Цих робіт немає в постійній експозиції музею.

«Графіка вона боїться освітлення. Її треба дуже-дуже оберігати від яскравого світла, тим більше від сонячного», — пояснює директорка.

До ювілею художника в музеї підготували інтерактивну експозицію.

«Картина ця написана 1950-1951 роках. Її написали три дуже гарних харківських митця — це художник Томенко, Солодовник і Карась. Ця композиція вона для нас цікава не тим, що вона якась документальна — це не протокол, це художній твір, — розповідає Валентина Мизгіна. — І тому художники трошки давали собі можливість пофантазувати. А от які помилки, які неточності вони допустили, ось про це будуть думати наші глядачі, коли прийдуть на цю виставку».

Відкриття виставки «Рєпін у колі друзів» відбудеться 7 серпня о 16:00. Наступного дня до Художнього музею запрошують на лекцію-концерт.