Першу чергу сміттєпереробного комплексу під Дергачами планують відкрити восени

20:07, 7 сер. 2019
 
Першу чергу сміттєпереробного комплексу під Дергачами планують відкрити восени

Сміттєпереробний комплекс під Дергачами готують до відкриття. Восени запрацює перша черга полігону. Готовність комплексу — понад 30%. Про це розповів директор Муніципальної компанії поводження з відходами Юрій Суярко. Будівництво об’єкта вартістю близько 40 мільйонів доларів розпочали два роки тому. Реалізується він за кошти Світового банку.

 

Площа сміттєзвалище під Дергачами — майже 13гектарів. Сюди 15 років звозять відходи з Харкова та прилеглих населених пунктів, розповідає Микола Скляров. Він близько 10 років очолював Муніципальну компанію поводження з відходами, зараз працює на посаді радника.

«У день привозять близько 5–5,5 тисяч кубічних метрів відходів. У вихідні дні — десь 3–3,5», — говорить радник КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Микола Скляров. — Ми сподіваємося, що ось це практично останній шар сміття. Далі ми його самі пересипаємо, перед тим, як зайде сюди підрядник і буде проводити роботи по рекультивації. Ви уявіть, що це все буде засипано землею і вкрите плівкою. Плюс свердловини пробурені — газ видобуватимуть. Ні запаху, нічого не буде».

Поряд із сміттєзвалищем другий рік поспіль будують новий полігон. Тут зводять сортувальну лінію для сміття, облаштовують чотири ділянки для складування відходів та планують видобувати біогаз, говорить директор Муніципальної компанії поводження з відходами Юрій Суярко.

«Тут буде пробурено 37 свердловин, з яких тут будуть видобувати біогаз, що утворюється в тілі полігону. Роботи планують розпочати десь у жовтні місяці, після того, як компанія-підрядник здасть першу чергу нового полігону, — каже директор КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Юрій Суярко. — Загальна вартість проекту, включаючи рекультивацію, близько 40 млн доларів».

Проект реалізується на кошти Світового банку. Генеральний підрядник будівництва — польська фірма. Технічний нагляд здійснює німецька компанія. Сьогодні готовність об’єкту — понад 30 %, каже директор комунального підприємства. За його словами, з точки зору відстані від населеного пункту до полігону, там збережені всі санітарні норми, які вимагаються до такого роду об’єктів.

З чотирьох ділянок для складування відходів — дві майже готові, розповідає Олександр Панченко, заступник директора з технічних питань генерального підрядника.

«Ми бачимо, що тут зроблено вже дві карти. Завершується виконання з’їзду технологічного, по якому будуть з’їжджати машини з контейнерами. Сміття, яке потрібно захоронювати, воно буде рухатися по оцій дорозі і складуватися на двох картах», — пояснює заступник директора з технічних питань генерального підрядника.

Цьогоріч тут також планують здати ваговий комплекс, мийку для коліс, де автівки будуть проходити дезінфекцію.

«Це промисловий майданчик, — каже Олександр Панченко. — Тут буде розташовуватися завод по сортуванню. Ви бачите, зроблені зараз фундаментні роботи. Колони і сама будівля буде заввишки 10 м. Поряд будується адміністративно-побутовий комплекс в три поверхи».

Завершити будівництво сміттєпереробного комплексу планують восени 2020 року.