Апеляційний суд закрив провадження за скаргами обвинувачених у теракті біля Палацу спорту

13:18, 8 сер. 2019
 
Апеляційний суд закрив провадження за скаргами обвинувачених у теракті біля Палацу спорту

Харківський апеляційний суд закрив провадження за апеляційними скаргами обвинувачених у теракті біля Палацу спорту. Як повідомляє кореспондент Суспільного із зали суду, резолютивну частину рішення оголосив головуючий суддя Сергій Шабельніков

«...керуючись ст. 418, 376 та главою II КПК України, колегія суддів постановила: закрити апеляційне провадження за апеляційними скаргами обвинувачених Тетюцького, Башликова та захисника обвинуваченого Тетюцького адвоката Тихоненкова на ухвалу суду Фрунзенського районного суду міста Харкова від 3 липня 2019 року про відмову у зміні запобіжного заходу стосовно Дворнікова В. М., Башликова С. О., Тетюцкого В. В», — зачитав суддя. 

Захист оскаржував ухвалу про відмову у зміні запобіжного заходу, посилаючись на рішення Конституційного Суду. Прокурор у справі Володимир Лимар заперечував. 

«Ця апеляційна скарга не підлягає апеляційному розгляду згідно норм чинного законодавчства. Прошу суд закрити дану скаргу».

Під час засідання суддя роз’яснив, що йдеться про рішення Конституційного Суду від 13 червня 2019 року. 

«Це рішення за конституційною скаргою Глущенка Віктора Миколайовича щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини другої статті 392 Кримінального процесуального кодексу України. Фактично у цьому рішенні йдеться про можливість оскарження рішень суду першої інстанції щодо, звертаю увагу, продовження строків тримання під вартою під час розгляду справи по суті в суді першої інстанції. Тобто на продовження строку тримання під вартою. Більше ніякі категорії з приводу цього питання Конституційним Судом не розглядалися», — сказав суддя і поставив на обговорення питання про можливість розгляду скарг, «оскільки обвинувачені та їх захисник Тихоненков подали апеляційні скарги саме на рішення про відмову в зміні запобіжного заходу, а не на продовження». 

Захист знову оскаржуватиме запобіжний захід, каже адвокат Ігор Нагорний. Нову скаргу вже подали до Фрунзенського районного суду.

«На сьогоднішній день вже подана апеляційна скарга на останнє рішення Фрунзенського районного суду про продовження строків тримання під вартою. Вважаємо, що дана ухвала є безпідставною. Ухвала направлена через Фрунзенський районний суд до апеляційного суду», — сказав Нагорний. 

Тепер суд має визначити, чи відкривати ще одне провадження. Захист чекає на оголошення дати засідання.