Вернадський з борщем: як створюють нову композицію для саду Шевченка

19:17, 8 сер. 2019
 
Вернадський з борщем: як створюють нову композицію для саду Шевченка

Скульптуру академіка Вернадського, який готує борщ, встановлять у саду Шевченка наступного тижня. Про це кореспондентам Суспільного розповів один з авторів роботи Олександр Рідний.

Майстер з художньої обробки металу Дмитро Токарев полірує відлиту з бронзи скульптуру. Разом з ним тут працюють майстри художнього лиття Сергій Капуста та Олександр Ромський.

«Ми від митця отримуємо все — наше завдання просто втілити у металі те, що він зробив, тобто своїм талантом, своїм важким трудом», — говорить Олександр Ромський.

Із скульпторами Ганною Івановою та Олександром Рідним команда майстрів співпрацює близько 20 років. Нині завершують роботу над композицією з академіком Вернадським.

— Просто не розумію, а куди він дивиться?
— Униз дивиться. Просто ми ж його почистили й блиск іде.

Автор і майстри вперше збирають відлиті з бронзи моделі у єдину композицію. Фігуру Володимира Вернадського зварили із семи окремих частин.

«Нам потрібно цю фактуру, там, де наш шов є, відновити. Потім іде піскоструйка. Це під тиском пісок збиває формомасу. Ось це формомаса, яку треба збити, щоб вона була чистою, — розказує Олександр Ромський. — Ну, далі, що? Знову таки зварюється. Знов піскострується, тонується і все. Оксид міді він захищає подалі скульптуру від впливу зовнішнього, тобто він як захисна плівка».

Скульптури можуть пошкодити вандали, тому закріпляти деякі деталі треба надійно.

«Тут засвердлиться, привариться, вона буде ось так кришечка. Бували в нас такі випадки, що потрібно було щось ремонтувати, бо хотіли вкрасти, ламали», — говорить Сергій Капуста.

Академік Вернадський — одна з трьох композицій, над створенням якої працювали близько року, говорить скульптор Олександр Рідний.

«Це такий досить великий проект. Він так і називається «Сад Тараса Григоровича Шевченка». Задум і сама ідея концепції — це мера, щоб зробити скульптури наших знаменитих харків’ян. Була поставлена така задача, щоб це були не пам’ятники. Щоб це були скульптури без постаментів, — каже Рідний. — Ну, і вибрали такий сюжет, що він крім того, що був такий учений великий, ще й любив куховарити іноді і готував борщ по рецепту своєї бабусі, який в сім’ї його дочка Ніна називала кременчуцький борщ. І кругом цього виросла ця композиція».

Встановлювати цю композицію у саду Шевченка почнуть після 10 серпня, каже скульптор.

«Це місце для композиції, яка називається «Рецепт від академіка Вернадського». Оце вона тут і буде. Концептуально тут. Бачите, за спиною і навіть он там британський, якщо я не помиляюсь, прапор, а його ж запрошували працювати в Британію», —говорить Олександр Рідний.

Після реконструкції в саду Шевченка вже встановили дві скульптури авторства Рідного та Іванової. Ці композиції присвячені художнику Іллі Рєпіну та театральному режисеру Лесю Курбасу.