Шлагбаум на Безлюдівському пляжі відновлять

20:00, 16 сер. 2019
 
Шлагбаум на Безлюдівському пляжі відновлять

На Безлюдівському пляжі лагодять пошкоджений шлагбаум. 14 серпня його знесли представники громадської організації «Фрайкор». Доки йде ремонт, за проїзд машин гроші не беруть.

Валерій Булдаков керує роботою ремонтників. 

«Усе розбито, воно навіть не стоїть. Ми перемотали скотчем та закріпили, аби не падало. Навіщо це робити? Тут з пішоходів ніхто не бере гроші. Тільки з машин. А як інакше? Де брати гроші на прибирання території, на вивіз сміття? У нас все йде через бюджет», — каже Булдаков.

Очільник «Фрайкору» Георгій Тарасенко каже: два десятки людей поїхали на пляж після публікації ролика в соцмережі. 

«Ми приїхали поспілкувалися з охороною, яка поводилася грубо та не пускала відвідувача. Демонтували незаконний паркан, цей шлагбаум. Проїзд відтепер безкоштовний і ми розповідаємо людям, чому вони не мають платити за це», — говорить Тарасенко.

Водосховище та територія навколо належать Жовтневому лісовому господарству. Раніше землю орендували приватні підприємці. У лютому 2017 року лісгосп уклав угоду з КП «Постачальник». За договором, кошти за проїзд мають йти на утримання території пляжу, розповів директор підприємства Сергій Сколота. Зараз за в’їзд водії сплачують 50 гривень.

«До Харківської районної ради звернувся лісгосп та Безлюдівська селищна рада. Просили допомогти з прибиранням території. Офіційно в оренду лісгосп дати не міг, а обслуговування було потрібно. Тому вони запропонували нам договір про спільне обслуговування, безприбутковий. За перший рік ми заробили близько 1 мільйона, але вклали в роботи понад 2,5 млн гривень. На другий рік ми заробили близько 2 мільйонів — вклали 3,5 млн гривень. Весь прибуток підприємства вкладали в Безлюдівку», — говорить Сколота.

За словами юриста Романа Чумака, обмежити проїзд чи робити його платним можна за договором оренди. Інші угоди — цього не передбачають.

«Якщо є чинний договір оренди, в якому зазначено, що можна обмежити право вільного проїзду по території цієї ділянки — тоді це законно. Усі такі обмеження мають бути зазначені у цьому ж договорі, разом з платою за проїзд», — говорить Чумак.

Пошкодження шлагбауму у поліції розслідують за ч. 1 статті 194 про умисне знищення або пошкодження майна, каже речниця поліції Харківщини Вікторія Зінов’єва. За її словами, покарання за це порушення — до 3 років в’язниці. Підозрюваних у справі немає.