Хворі на діабет харків’яни пікетували мерію через брак коштів на інсулін

19:16, 21 сер. 2019
 
Хворі на діабет харків’яни пікетували мерію через брак коштів на інсулін

Понад 14 мільйонів гривень. Така сума необхідна, щоб до кінця року забезпечити хворих на діабет харківян інсуліном, говорить Юрій Сороколат, директор Департаменту охорони здоров’я міськради. За його словами, кошти повинні надати з держбюджету. Сьогодні біля мерії інсулінозалежні провели пікет.

Харківянка Ксенія Толубаєва хворіє на діабет 17 років. Говорить: щомісяця їй потрібно чотири – п’ять ручок з інсуліном.

«Я ж хочу бути, як всі здорові люди, а для цього мені потрібно коригувати дози інсуліну, — пояснює Ксенія. — Останній місяць я прийшла до аптеки, мені взагалі сказали, що ми не будемо брати ваш рецепт, тому що грошей немає, ми вам подзвонимо. Як пацієнт, я розумію, що це обурює людей, але, як лікар, я розумію, що отой лікар в поліклініці, який виписує рецепти, він абсолютно не винний у тому, що склалась така ситуація».

Ксенія працює дитячою лікаркою-ендокринологом. Каже: поспішає на прийом до пацієнтів, тому підтримати тих, хто сьогодні прийшов на пікет до мерії, не може.

Організатор пікету Олесь Штефчук розповідає: у семи поліклініках Харкова забезпеченість хворих на цукровий діабет інсуліном складає від 20 до 60 % від потреби.

«Дуже прикро, сумно і жахливо, коли ми знаємо, що у людей починаються ускладнення — у тих, хто не готовий виходити, у тих, у кого немає запасів, у тих, хто не може собі дозволити придбати інсулін, а упаковка інсуліну — це 1200 і далі гривень», — говорить Штефчук.

До мерії прийшли близько 20 людей, говорить Штефчук. За його підрахунками, дефіцит коштів на інсулін складає 25 мільйонів гривень.

«Я можу сам вирішувати свої проблеми, але я — платник податків і я плачу їх тут, у Харкові. Я хочу розуміти: чому мої податки витрачаються на те, що мені нецікаво», — каже рганізатор пікету.

Потрібно ще понад 14 мільйонів гривень з державного бюджету, щоб харків’яни, хворі на діабет, могли отримати інсулін до кінця року, говорить директор Департаменту охорони здоров’я міськради Юрій Сороколат.

«На місто Харків надали 28 млн — на весь рік, що становило 44,2 %. Ми на сесіях міської ради один раз додали 5,3 млн грн, другий — 7,5 млн грн і довели загальну цифру до 40,9 млн грн. На сьогоднішній день забезпечення — це десь близько 64,3%», — наводить цифри Сороколат.

Пікетувальники передають депутату міськради Івану Ракичу звернення з підписами.

«Ми вважаємо недопустимим те, що в нашому рідному місті люди втрачають своє здоров’я через брак коштів. В цей же час кошти з місцевого бюджету витрачаються на різні не обов’язкові, не в край необхідні речі — оснащення міста, фонтани, клумби, — цитує документ у сесійній залі депутат. — Отже станом на зараз єдина вимога до вас — знайти в бюджеті нашого не бідного рідного міста кошти і забезпечити харків’ян з діабетом інсуліном потрібного виду в необхідній кількості. Дякую. Я вам його передаю».

«Це державна допомога і обов’язок держави забезпечити фінансування 100 % інсуліном, — говорить міський голова Геннадій Кернес. — У вас є подруга — депутатка Марія (Мезенцева, депутатка міськради, яка сьогодні склала повноваження у зв’язку з обранням народною депутаткою від партії «Слуга Народу» — ред.), гарна дівчина, ви до неї — в ноги і кажіть: «Маріє, йдіть до Супрун і кажіть, що Супрун всіх обманює». Ми не можемо робити те, що зобов’язалася взяти на себе держава».

Чому з державного бюджету надають кошти, які не покривають стовідсотково потреби в інсуліні, кореспонденти Суспільного направили запит до Міністерства охорони здоров’я.