Каскад після реконструкції: як виглядає та що про нього кажуть харків’яни

15:54, 23 сер. 2019
 
Каскад після реконструкції: як виглядає та що про нього кажуть харків’яни

У Саду Шевченка закінчили реконструкцію Каскаду. Офіційно відкрити його планують сьогодні, 23 серпня, о 6-ій вечора під час святкування Дня міста.

Цей об’єкт зранку прибирали комунальники. На оновлений Каскад прийшла подивитися і харків’янка Тетяна Семенова.

«Ну якщо не було можливості відновити той вигляд, який був, на жаль, ну що? Ми готові і так. Нам усе подобається», - говорить жінка.

Спуститися сходами Каскаду тепер можна і велосипедом. Харків’янин Юрій Морозюк перевіряє безпечність спуску.

«Ну напевно тепер входити до раю по цим сходам. Можна було б і трохи скромніше, але приємно, що вони вже є. Досить зручно. Ну знаєте, для тих, хто хоче спуститися - можна спуститися. А хто побоїться - то можна об’їхати. Це не так принципово. Принципово, що люди ходять. Хотілося б як на Потьомкінських сходах бачити море. Спускатися до моря.  Ну, у нас так», - розповів харків’янин.

Цю реконструкцію у Саду почали два роки тому. Про те, що після реконструкції вода сходинками Каскаду не стікатиме, у квітні повідомив перший віце-мер Ігор Терехов. Тоді у мерії показали новий проект реконструкції, згідно з яким Каскад перетвориться на гранітні сходи з двома чашами фонтанів. Чому вирішили прибрати воду зі сходинок, тоді речник мерії Юрій Сидоренко пояснив так:

«Нестійкий ґрунт на якому цей фонтан ще і з такою кількістю води, він просто не устояв би. Уявіть собі економічну складову утримання Каскаду. Скільки зараз коштує вода, скільки вона коштувала у радянські часи. Метро поряд, постійні вібрації, плаваючий ґрунт, протікання. Його зберегти було неможливо».

Бюджету міста реконструкція Каскаду вартувала 84 мільйони гривень, говорить представник Харківського антикорупційного центру Євген Лісічкін.

«Перший договір уклали на 56 мільйонів з київською компанією. Інжинірингова компанія «Планета буд». І потім, з нею ж уклали додатковий договір. Другий. На 28 мільйонів гривень. Проект переробляли. Чернігівський архітектор Артем Прощенко, якому замовили за півтора мільйона проект Каскаду, він підкреслював, що спочатку було замовлення того, щоб був фонтан. Фактично вода текла по щаблям», - розповів Лісічкін.