На сміттєвому полігоні під Дергачами дроном шукають місця, де може статися пожежа

15:41, 26 сер. 2019
 
На сміттєвому полігоні під Дергачами дроном шукають місця, де може статися пожежа

На сміттєвому полігоні біля Дергачів задіяли дрон. З його допомогою визначають місця, де може статися пожежа. 

В Україні такий моніторинг на полігоні побутових відходів проводять вперше, розповів директор Муніципальної компанії поводження з відходами Юрій Суярко.

«Виконуємо протипожежне сканування цього полігону. Ну, от зараз такий кадр можна побачити на моніторі. Більш яскравим, таким червоним — більш гарячі області, а синім — більш холодні», — пояснює оператор квадрокоптеру Дмитро Следюк.

За його словами, такий дрон розроблений для промислового використання.

«Це є такий спеціалізований дрон, який має подвійну камеру. Ви можете бачити тут два ока: одне око — це теплова камера, а інше — камера зримого діапазону», — говорить Следюк.

Квадрокоптер над полігоном запускають, коли температура підіймається вище 30 градусів. 

«Підвищена небезпека даних об’єктів полягає саме в тому, що в процесі біологічного розпаду біологічних відходів у нас утворюються гази, які можуть при певних умовах призвести до самозаймання, — каже керівник комунального підприємства Юрій Суярко. — На різних полігонах нашої країни — то там, то там — з певною періодичністю виникають пожежі. Така пожежа відбулася і у нас в 2011 році останнього разу. Ми бачимо, що така пожежа була недавно в Первомайську в Харківській області».

Цього разу ділянок, де може статися самозаймання, не виявили. Щоб показати, як працює програма, оператор наводить камеру на вантажівку.

«Зараз ми бачили — проїхала автівка, в якій глушник дуже гарячий. Мабуть, там 100 або більше градусів. Спеціальна програма видає звуковий сигнал, якщо температура перевищує 50 градусів по Цельсію», — говорить оператор.

Небезпечні ділянки потрібно утрамбувати та засипати ґрунтом — його беруть з нового полігону, там відходів ще немає, розповідає Суярко.

«Використовуючи ґрунт, який добувають з будівництва нових карт, ми повністю зараз виконуємо пересипку полігона. Кожні два метри відходи пересипаються ґрунтом десь товщиною до 30 см. Таким чином ми запобігаємо утворенню великої маси газу в якомусь окремому місці», — каже директор Муніципальної компанії поводження з відходами.

Суярко говорить: квадрокоптер над полігоном запускатимуть до кінця вересня.

Фото: скріншот з відео Дмитра Следюка.