Міськрада продовжила строк проживання переселенців у модульному містечку у Харкові

18:51, 27 сер. 2019
 
Міськрада продовжила строк проживання переселенців у модульному містечку у Харкові

Вікторія Поджарій мешкає у модульному містечку майже два роки. Сюди її родина переїхала з Дебальцеве. З чоловіком вони виховують п’ятьох дітей.

 «Ну у нас ось стеля обвисає, підлога так хитається. Ну модулі вже не придатні для подальшого проживання, на мій погляд. Ось чоловік працює, прийшов на обід. Орендувати ми не зможемо. Ну ось навіть сумки почали збирати. Сказали, що тут буде закриватися. Будемо переїздити», — говорить жінка.


У модульному містечку для переселенців живуть понад 260 людей, розповідає керівник містечка Артур Стеценко. Він показує гуртожиток номер у два. Каже: тут проживають сорок мешканців.

«Деякі сім’ї планують орендувати житло самостійно. Дехто планує залишатися, якщо містечко буде працювати надалі. Але ви повинні розуміти, що, мабуть, потрібен ремонт. Ви повинні розуміти, що воно (помешкання у містечку - ред.) тимчасове. Воно вже себе відживає. Так, деякі модулі цілі. Їх можна за умов певної експертизи ще використовувати. А деякі модулі вщент зруйновані. Тобто вони потребують коштовного ремонту», — говорить Стеценко.

Містечко відкрили у січні 2015-го. Сюди оселили людей, які приїхали з окупованих територій Донецької та Луганської областей. Звели його за гроші німецького уряду. Потім передали на баланс міської ради. Місяць тому заступниця мера Світлана Горбунова-Рубан сказала: гарантійний термін експлуатації модулів сплив 2 роки тому. Після - призначили експертизу. Її проводило комунальне підприємство «Харківспецбуд».  висновок: технічний стан містечка незадовільний, говорить директор підприємства Богдан Долина:

«Є обстеження конструкції житлових модулів. Житлові модулі знаходяться у незадовільному стані. Належать до третьої категорії станів, непридатних до нормальної експлуатації згідно з ДСТУ».

Зараз про примусове відселення людей не йдеться. Ситуацію з  кожною родиною у містечку розглядатимуть окремо. Поки мешканцям модулів  пропонують переїхати до гуртожитку у Дергачівському районі або самостійно орендувати житло, говорить Світлана Горбунова-Рубан. За її словами, соціального житла для всіх - немає.

«Нам спочатку пообіцяли 60 місць, потім це звернулося до чотирьох кімнат. Ми з ними теж ведемо перемовини з цього питання. Подивимось як воно буде. Ми пролангуємо угоду на проживання у цьому містечку до першого жовтня. В очікуванні остаточних дій повязаних з технічним станом містечка », — розповіла заступниця мера.