У Харкові відклали слухання справи про «кооперативну схему»

14:33, 4 вер. 2019
 
У Харкові відклали слухання справи про «кооперативну схему»

Слухання справи про шахрайство із землею, підозрюваним у якій є колишній нардеп Михайло Добкін, відклали.

Засідання мало відбутися сьогодні о 14:00 у Дзержинському райсуд Харкова. У приймальні головуючого судді Олексія Шишкіна повідомили — він перебуває у відпустці. Дату наступного засідання не називали.

Дзержинський райсуд розглядає справу від лютого 2018.

У справі шестеро підозрюваних: колишній мер Харкова Михайло Добкін, екс-головний архітектор міста Сергій Чечельницький, екс-заступниця мера Тетяна Овіннікова, колишній директор міського департаменту земельних відносин Борис Боронін та двоє засновників житлових кооперативів. Усіх підозрюють у шахрайстві, посадовців ще й у зловживанні службовими обов’язками. Через цю справу в липні 2017 року Добкіна позбавили депутатської недоторканості.

Мова йде про незаконну, за версією слідства, передачу землі у приватну власність. 10 років тому посадовці в порушення закону передали в приватну власність понад сімдесят гектарів землі, стверджують у прокуратурі. Сума збитків — понад 200 мільйонів гривень. У прокуратурі таке відчуження землі назвали «кооперативною схемою». Механізм передачі прописаний у житловому кодексі Радянського Союзу. Він лишається чинним і нині. Молоді люди без житла можуть об’єднуватися та безкоштовно отримувати землю під забудову. Замість нужденних, за даними слідства, ділянки отримували бізнесмени — під комерційну забудову.