Суд скасував рішення міськради про перейменування проспекта Петра Григоренка (доповнено)

10:42, 10 вер. 2019
 
Суд скасував рішення міськради про перейменування проспекта Петра Григоренка (доповнено)

Про це сьогодні, 9 вересня, повідомив депутата Харківської міської ради Ігор Черняк.

«Харківський окружний адміністративний суд задовольнив наш позов і скасував рішення Харківської міської ради про перейменування «взад» проспекту Петра Григоренка на проспект Маршала Жукова! В основу судового рішення покладене наше обґрунтування щодо порушення міськрадою процедури підготовки й опублікування проєкту рішення!», — написав він у Facebook.

Відповідне рішення Окружного адмінсуду від 5 вересня 2019 року оприлюднене і у Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

Фото: скріншот з сайту Єдиного державного реєстру судових рішень

«З огляду на те, що проєкт спірного рішення не був оприлюднений у встановленому законодавством порядку, суд вбачає порушення процедури прийняття спірного рішення», — йдеться в обґрунтуванні рішення.

«Я вважаю, що це рішення воно не тільки законне, воно дійсно на підставі законодавства України. Воно ще й певним чином справедливе. Тому що та кількість людей, яка загинула через злочинну недбалість того, кого хотіли перейменувати знову, воно не пройшло», — розповів один з позивачів у справі Дмитро Булах.

Представниця Українського інституту національної пам’яті в Харкові Марія Тахтаулова говорить, повертати ім’я Жукова на мапу міста не можна, за Законом «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій»:

«Якщо ми говоримо про публічний міський простір, про вшанування пам’яті, тому що назва вулиці — це є вшанування пам’яті цієї особи, відповідно до Закону, цього не може бути. Він брав участь у встановленні радянської влади в Україні. Це Міністр оборони за хрущовських часів. Це і такі факти біографії, як його керівництво на Тоцькому полігоні, власне там, де були дослідження атомної зброї на живих людях».

У суді оскаржували рішення про перейменування проспекта Петра Григоренка на Маршала Жукова. Його прийняли на сесії міськради 19 червня. Тоді розглядалася петицію на сайті міськради «Поверніть харків’янам історію!». Цю сесію пікетували 400 людей.

Крім Черняка рішення міськради оскаржували політичні партії «Демократична Сокира», «Свобода», «Європейська Солідарність» та нардеп Андрій Білецький. Про незаконність повернення назви заявляв Український інститут національної пам’яті.