«Проти поліцейського свавілля»: пікет у Харкові на підтримку затриманих після KharkivPride

19:10, 16 вер. 2019
 
 «Проти поліцейського свавілля»: пікет у Харкові на підтримку затриманих після KharkivPride

Під управлінням поліції Харківщини акція протесту. Захід назвали пікет «Проти поліцейського свавілля».

Так підтримують трьох чоловіків, яких затримали після конфлікту на Римарській. Там шукали учасників бійки у парку Шевченка, де невідомі побили 15-річного хлопця, каже співорганізатора акції Богдан Войцеховський.

«Поліція замість того, щоб шукати учасників бійки, вирішила поїхати на штурм офісу «Фрайкор». Були пред’явлені звинувачення у нападі на працівника поліції. Тобто коли вони захищались від незаконного затримання, які були на вулиці Римарській, це назвала поліція нападом на представника поліції. Більшість газових балончиків використала поліція. І, скоріш за все, саме поліцейські свій газ нанюхались і зараз жаліються».

Підлітка побили вчора після акцій на майдані Свободи. Там проходили KharkivPride та акція за традиційні сімейні цінності, співорганізаторами якої був й «Фрайкор». Під час затримання на Римарській травми отримали двоє правоохоронців — проти них застосували газові балончики. Полія скрутила та відправила до райвідділу 17 чоловіків. Трьох затримали. Інших  відпустили.

Сьогодні затриманим вручили підозру за статтею «погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу», тепер мають вибрати запобіжний захід. Чому стався конфлікт на Римарській, очільник Нацполіції області Валерій Сокуренко пояснює так.

«Якщо люди починають розказувати поліцейським, що вони такі самі, як і ті учасники Параду, поліцейському, природно, що йому це не подобається. Він на службі знаходиться.Чого його ображати, того поліцейського? Ображати їх почали, жорстко ображати. Ті щось відповіли. Ну а далі почався конфлікт».

Валерію Сокуренко пікетувальники вручили звернення.

Telegram / «Фрайкор»

«Щоб визначилась ситуація з хлопцями, яких затримали. Щоб пройшли якісь дії з приводу того, щоб визначити ступінь провини працівників Національної поліції, якщо він був. Їхні незаконні дії — як люди кажуть, по викраденню речей, з незаконним застосуванням фізичної сили до активістів», — сказав Георгій Тарасенко, керівник громадської організації «Фрайкор».

За словами Войцеховського, на пікет вийшли представники громадських організацій «Фрайкор», «Нацкорпус», «Правий сектор», «Традиція і порядок» та «Спілка ветеранів АТО». Усього — близько 80 людей.