Прокурор просить 12 років колонії для обвинуваченої в теракті у пабі «Стіна»

15:25, 26 вер. 2019
 
Прокурор просить 12 років колонії для обвинуваченої в теракті у пабі «Стіна»

Сьогодні у Київському райсуді Харкова відбулися дебати у справі про вибух у пабі «Стіна» на вулиці Римарській. Прокурор Олег Максюк в дебатах оголосив, якого покарання просить для обвинуваченої Марини Ковтун: 12 років побавленя волі з конфіскацією майна. 

Ковтун обвинувачують за п’ятьма статтям. 12 років - максимальна санкція, передбачена Кримінальним кодексом України, каже речниця прокурора області Віта Дубовик.

«Найголовніше обвинувачення полягає в тому, що вона принесла вибухівку до пабу «Стіна» і передала його безпосередньому виконавцю терористичного акту», — розповіла Дубовик.

Обвинувачена Ковтун провини не визнає. 

Суспільне транслювало засідання наживо.

Вибух у пабі «Стіна» стався 9 листопада 2014. Від вибуху у закладі травмувалося 13 людей. 

Ковтун затримали восени того ж року за підозрою в організації теракту, а також у посяганні на територіальну цілісність України, придбанні і зберіганні зброї і боєприпасів (ч. 1 ст. 110; ч. 2 ст. 28; ст. 113; ч. 5 ст. 27; ч. 2 ст. 258; ч. 1 ст. 258-3; ч. 2 ст. 28; ч. 1 ст. 32; ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України).

За версією слідства, Марина Ковтун очолювала одне з угрупувань терористичної організації «Харьковские партизаны». 

«Харківські партизани» не визнані терористичною організацією як законодавством і судами України, так і міжнародним законодавчими судами таким чином, суд не може вважати групу «Харківські партизани» терористичною організацією», — сказала на засіданні Ковтун.

Сама Ковтун просила для себе виправдовувального вироку. Адвокат підтримав обвинувачену. Заслухавши сторони, колегія пішла до нарадчої. Вирок у справі мають винести 7 жовтня.