У Харкові відбулась прем’єра фільму «Додому»

14:38, 26 вер. 2019
 
У Харкові відбулась прем’єра фільму «Додому»

«Ми не знаємо, що за фільм. Вперше на такому заході. Нам просто дійсно цікаво подивитися. За запрошенням прийшли подивитися. Ну і подивимось», - Євген і Тетяна Чернуха прийшли на відкриття кінофестивалю «Kharkiv MeetDocs». Чекають на прем’єру фільму «Додому».

«Від сьогоднішньої стрічки ми очікуємо екшену, можна так сказати», - розповіла харків’янка Анастасія Ткаченко.

«Начеб-то це фестиваль документального кіно, який відкриватиме ігровий фільм. Ось це цікаво, дуже неоднозначні відчуття та очікування», - говорить харків’янка Тетяна Пересунько.

«Ну треба подивитись, справді. Тобто я читав анонс. Дійсно добре, що підіймається ця тема - кримських татар», - каже харків’янин Володимир Чистилін.


Презентація фільму розпочинається о 18.30 у малому залі Харківського оперного театру.

Знімали фільм у Києві та області, на Миколаївщині, у селі СтрілкОве на Арабатській стрілці та на озері Сиваш. Українська прем’єра фільму відбулася у липні на Одеському міжнародному кінофестивалі. Там фільм здобув Гран-прі «Золотий Дюк». Цей фільм - претендент на номінацію кінопремії Оскар від України у категорії «найкращий фільм іноземною мовою», говорить режисер Наріман Алієв:

«Історія дуже проста. Вона про кримськотатарську родину, про батька Мустафу. Чиї сини після анексії Криму переїхали до Києва. І старший загинув на Донбасі. Батько прибуває, щоб забрати тіло старшого сина, щоб привезти його на Батьківщину, щоб поховати його за мусульманськими традиціями та повернути молодшого сина додому. там багато універсальних питань, які зрозумілі як Україні, так і закордоном. Що таке Батьківщина, що таке дім. Конфлікт поколінь».

«Сам сюжет взагалі зміг мене зачепити з першої хвилини. Хоча мене дуже мало зв’язків з тим, що було показано на екрані. Але по-людськи, звичайно, було максимально проникливо. І до моєї душі в тому числі», - поділилась враженнями від перегляду харків’янка Лілія Вершиніна.

«Враження очікуване. Бо коли ти йдеш на таку роботу - ти чекаєш певної якості. І ця якість була наявна», - розповіла про свої враження глядачка Зоя Алфьорова.



У прокат стрічка вийде сьомого листопада.