У Харкові робітникам теплових мереж заборгували 100 мільйонів гривень

19:24, 1 жов. 2019
 
У Харкові робітникам теплових мереж заборгували 100 мільйонів гривень

Така сума потрібна, щоб виплатити двомісячний борг по зарплаті робітникам «Харківських теплових мереж». Про це розповів керівник комунального підприємства Сергій Андрєєв. За його словами, заборгованість виникла через суперечності у законодавстві — згідно з постановою Кабінету міністрів №217 теплопостачальні підприємства повинні забезпечити стовідсоткові розрахунки за газ. Коштів, що залишаються, комунальникам недостатньо для виплати заробітної плати і податків.

Харків’янка просить не показувати її обличчя та не називати ім’я і прізвище. Каже: боїться, що її чоловіка можуть звільнити з роботи. На комунальному підприємстві «Харківські теплові мережі» він працює 12 років.

«На 1 жовтня за липень місяць заробітна плата не виплачена. Як пояснює керівник, нібито на підприємстві немає грошей, — розповідає харків’янка. — Востаннє зарплату отримували на початку серпня — це були виплати за червень. Доводиться до родичів звертатися, до друзів — просити гроші в борг. Самі ще півбіди, а дитину треба годувати, оплачувати дитсадок, також потрібно оплачувати комунальні послуги».

Жінка каже: чоловік у середньому отримує близько 10 тисяч гривень на місяць. Така затримка з виплатами, за її словами, на комунальному підприємстві уперше.

«Люди вже звільняються, шукають собі роботу, де платять гроші, тому що потрібно утримувати родини, годувати дітей, — говорить вона. — Там, де має бути в бригаді два фахівця, в кращому випадку він — один. Або ж викликають на допомогу з інших районів і так далі, тому що не вистачає людей на підприємстві. Молодь йти на таку не дуже велику зарплату, в принципі, не хоче. Плюс ще ту, яку не виплачують».

Громадські слухання з приводу тарифів ТЕЦ-3 наприкінці вересня. Одне з питань, яке обговорюють у залі, — борги по зарплаті перед робітниками тепломереж.

«За минулий місяць отримав аж 22 мільйони з розподільчого рахунку. Фонд оплати праці — 57. Заборгованість із заробітної плати становить два місяці. І це, в цілому, майже 100 мільйонів», — розповів керівник комунального підприємства «Харківські теплові мережі» Сергій Андрєєв.

За його словами, така ситуація склалася через те, що НАК Нафтогазу України потрібно було перерахувати 300 мільйонів гривень. За його словами, в тарифі на тепло понад 80 % — це вартість газу.

«Ось ця собівартість, яка показана, там є вартість газу, а є всі інші витрати, які ми називаємо постійними. Так ось, алгоритм 217-ї постанови забирає у підприємства кошти для погашення боргів за газ», — говорить керівник «ХТМ».

Андрєєв каже: перерахування коштів по 217-й постанові — першочергові. Щоб вирішити ситуацію, яка склалася із заборгованістю по зарплаті, комунальники звернулися до уряду.