Вибух гранати у таксі: потерпілий вимагає 3 мільйони гривень моральної шкоди

13:24, 3 жов. 2019
 
Вибух гранати у таксі: потерпілий вимагає 3 мільйони гривень моральної шкоди

Матеріальні збитки чоловік, якому через поранення ампутували обидві ноги, оцінив у 414 тисяч гривень. Про це під час першого засідання по суті повідомив представник потерпілого — адвокат Сергій Майборода.

«Емоційно його всі підтримують і він тримається», — говорить Олеся Тараненко — дружина потерпілого водія таксі.

До Жовтневого суду Харкова вона прийшла з адвокатом. Каже: сьогодні чоловіка тут немає через стан здоров’я. Олексій Тараненко був поранений вибухом гранати, яку йому кинули у салон автівки. Це сталося 28 квітня. Лікарі ушпитали травмованого у важкому стані та ампутували обидві ноги.

Сьогодні у справі вибуху гранати у таксі відбулось перше засідання по суті. Підозрюваний та двоє його захисників від спілкування з журналістами відмовляються. Чому — не пояснюють.

Підозрюваному — 33 роки. Офіційно не працює. Має двох дітей. У суді наприкінці квітня провину визнав. Розповідав: напередодні випивав у сусідів. З водієм таксі — не знайомий. Гранату знайшов на вулиці.

«Придбав у неустановленому місці за неустановлених в ході досудового розслідування обставин у осіб або особи… ручну осколкову гранату наступального типу ГРД-5», — зачитує обвинувальний акт прокурор у справі Дмитро Караченцев.

Чоловіка обвинувачують за трьома статтями кримінального кодексу.

«Ви обвинувачуєтесь в замаху на вбивство — це, по-перше. А, по-друге, щодо інших кримінальних правопорушень — незаконне зберігання, носіння вибухового пристрою без передбаченого законом дозволу та умисне знищення майна. Свою вину визнаєте?» — питає Дмитро Кісь — головуючий колегії суддів.

«Ні», — відповідає обвинувачений. Чоловік зараз змінив свою позицію — провини не визнає.

Представник потерпілого — адвокат Сергій Майборода — зачитує цивільний позов від Олексія Тараненка. Матеріальні збитки він оцінив у 414 тисяч гривень.

«Витрати на придбання медикаментів, палива та квитків на громадський транспорт для поїздок його близьких з міста Змійова до міста Харкова становлять 41 тисячу. Тараненко потрібне протезування, вартість якого орієнтовно становить щонайменше 200 тисяч гривень, — говорить адвокат. — Вважає, що 3 мільйони гривень було б достатньо для відшкодування спричиненої йому моральної шкоди».

Представник потерпілого каже: гроші Олексію потрібні для реабілітації.

«Більше тижня лікарі боролись за життя, а коли він прийшов до тями, то виявив, що зі здорової, повної життя, активної людини перетворився на інваліда, прикутого до візка. До цього він працював на двох роботах, активно займався спортом — грав у хокей, — розповідає Майборода. — У нього є двоє неповнолітніх дітей, яких він повинен забезпечувати».

Прессекретарка прокурора Харківської області Віта Дубовик каже: максимальне покарання за статтями, які інкременують обвинуваченому, до 15 років за гратами.

«Ми вважаємо, що є достатньо доказів для того, щоб говорити, що це не був жарт, що це не були якісь хуліганські дії, що це був безпосередньо замах на вбивство за допомогою вибухового пристрою, а саме гранати», — говорить Дубовик.

Наступне засідання у справі призначили на 6 листопада. Тоді планують допитати потерпілих.