Бієнале молодого мистецтва: у підвалі Оперного відкрилася виставка «Привид опери та балету»

11:09, 5 жов. 2019
 
Бієнале молодого мистецтва: у підвалі Оперного відкрилася виставка «Привид опери та балету»

Cкульптури з пінопласту, картини та карусель. У підвалі «СХІД-Опера» триває виставка дитячих робіт «Привид опери та балету». Студія «Aza Nizi Maza» збирала дитячі роботи протягом шести років. Захід проходить в рамках Дитячої програми Бієнале молодого мистецтва.

Робот з пінопласту та гіпсу — одна з робіт на виставці дитячого Бієнале молодого мистецтва. Назви у статуї немає. На створення деталей робота знадобилося шість днів.

«Червоне — це його травна система. Оце ось просто напускали піни, і пластиком закрили. І там рідина також — це вода з барвником», — каже автор Іван Попов.

Виставка під назвою «Привид опери та балету» проходить у театрі «СХІД-Опера». Тут, у двох залах підвального приміщення розмістили роботи учасників студії «Aza Nizi Maza».

«В «Бітлз» вони грають на різних інструментах. І тому я вирішив зобразити гітару з барабаном. Мені тато розповів про «Бітлз». Я вирішив послухати. Мені сподобалось, і я вирішив їх намалювати її. Просто, якщо їх намалювати окремо, то це якось не дуже оригінально», — розповідає автор картини Андрій Чирва.

Англійський гурт на картині — не єдине захоплення десятирічного Андрія. Хлопець розповідає, що цікавиться закордонним кіно та музикою.

Роботи для виставки «Привид опери та балету» збиралися протягом шести років. Назву вигадали через місце проведення виставки, розповідає куратор дитячої студії «Aza Nizi Maza» Микола Коломієць.

«Тут ми зробили ту експозицію, про яку мріяли. Щоб вона виглядала не як звична виставка, а, дійсно, з елементом театральності та дитячої гри. Тутначебто велика дитина гралася, і, коли зайшов перший відвідувач, вона, наче щезла і залишила свої іграшки».

Ще одна деталь виставки — дерев’яна карусель, зроблена спеціально для проєкту Бієнале. Окрім спеціальних деталей у ній використали зубочистки та палички для барбекю, говорить учасник проєкту «Маленький гараж», один з розробників каруселі Юрек Якубов.

«Ми розробили механізм. Ми з дітьми розфарбовували, потім збирали в майстерні основу. І монтували з дітьми ще певну кількість чоловічків, доклеювали під час відкриття, прямо розфарбовували тут на підлозі та кріпили на карусель» — розповідає Якубов.

Виставка «Привид опери та балету» триватиме до 31 жовтня.