У Харкові суд почав розгляд справи про вбивство покупця у супермаркеті «Рост»

18:26, 7 жов. 2019
 
У Харкові суд почав розгляд справи про вбивство покупця у супермаркеті «Рост»

Справу про стрілянину у супермаркеті «Рост» поблизу станції метро «Київська» почнуть розглядати по суті 17 жовтня. Наступного тижня прокурор має зачитати обвинувальний акт.

Попереднє засідання проходить у Київському райсуді Харкова. Євгеній Погуляка — підозрюваний у справі. Поліцейському — 26 років. Торік у грудні він стріляв у відвідувача супермаркета «Рост», що біля станції метро «Київська».

— Де працюєте?
— Поліцейський. Взвод охорони і громадської безпеки.

За попередньою версією слідчих, яку оприлюднили одразу після події, покупець відмовлявся оплатити товар. Його відвели у підсобне приміщення. Там, під час суперечки, відвідувач ударив сержанта ножем. Покупець отримав два кульових поранення і загинув на місці.

Державне бюро розслідувань оголосило правоохоронцю підозру. Статті: «умисне вбивство при перевищенні заходів, необхідних для затримання злочинця» та «перевищення службових повноважень».

«Я прошу призначити обвинувальний акт до розгляду по суті у відкритому судовому засіданні, — говорить прокурор Денис Ковін. — Є клопотання у зв’язку з проведенням підготовчого засідання про виклик у судове засідання свідків та потерпілих».

У залі суду Світлана Комар — мати загиблого хлопця. Йому було 24 роки.

«Добре, якщо мій син щось порушив, покажіть мені це. Вони сховали відеозапис, який вівся», — каже потерпіла у справі Світлана Комар.

Представник потерпілої Зіновій Голован розповідає: слідчі визнали, що загиблий не скоював крадіжки у супермаркеті. Те, що він вдарив поліцейського ножем, вважає недоведеним.

«Тому я вважаю, що в діях Погуляки є склад злочину передбачений 115-ю статтею — навмисне вбивство і зловживання службовим становищем, — говорить Зіновій Голован. — Не мав права цього робити — затримав людину, викликай по «102» поліцію. У нього немає таких повноважень — проводити розслідування. Ніж знайшли біля трупа Комара. Як він там опинився? Ніхто не знає. Ніяких відбитків пальців на ножі немає».

«Я не бачу тут перевищення зовсім. Це пряме посягання на моє життя», — каже Євгеній Погуляка.

Підозрюваний розповідає: того дня отримав три ножових поранення. У лікарні лежав більше місяця.

«Ніякої мети когось убити у мене не було. Попросив мене, щоб я його відвів до туалету, одвів я його. Після чого зайшов у кімнату, розвернувся і вдарив ножом у голову, — говорить Погуляка. — Я весь був залитий кров’ю, фактично нічого не бачив, нічого не розумів. Я розумів, що він зараз дожене мене, доріже і все. Забере пістолет і втече».

На сьогоднішньому засідання суд встановив всіх учасників процесу.