Перші 24 призовники з Харківщини поїхали служити

15:50, 8 жов. 2019
 
Перші 24 призовники з Харківщини поїхали служити

На Харківщині близько 200 чоловіків від початку жовтня призвали на строкову службу. Перша група з 24 строковиків сьогодні поїхали до навчального центру на Чернігівщині.

«Прийшов робити приписне свідоцтво, а там мені одразу вручили повістку. Я не очікував такого повороту, та вже нікуди не подітися — доведеться служити», — говорить призовник Денис Шепилов.

Новобранці вишикувались на плацу. Це — перші групи осіннього призову. Усім від 20 до 27 років. Двадцятирічний Олександр Лисенков приїхав з Мерефи. Каже, що до військкомату пішов добровільно.

 «Для мене це було б дуже соромно: вся родина служила, усі мужики, а я буду переховуватись, тікати кудись? Це не по-чоловічому. Тому вирішив, якщо морська піхота є, прикордонні війська є, значить я зобов’язаний піти у десантники», — говорить призовник.

До збірного пункту прийшли й родичі чоловіків. Ірина Орлова проводжає на службу онука.

«Сам виявив бажання, пішов. Ми навіть не здогадувались. Льоня нас поставив перед фактом — хочу служити», — розповідає Орлова.

У військкоматі строковики складають психологічні тести та проходять медогляд. Їм заміряють тиск, роблять кардіограму та оцінюють фізичний стан. Якщо чоловік захворів, тоді може відтермінувати службу на пів року, говорить голова лікарської комісії Олександр Кисляк.

«Непридатних у нас стабільна цифра це близько десяти відсотків від загальної тих, хто пройшов медогляд. Частіше за все це порушення опорно-рухового апарату, захворювання травлення, сердечно-судинної системи, психічні розлади та погіршення зору», — каже Кисляк.

Призовна кампанія триватиме до кінця грудня. Цього року планують набрати 1 300 чоловіків, розповів військовий комісар області Юрій Калгушкін. Вони служитимуть 1,5 роки у військових частинах Збройних сил України, Нацгвардії, державної прикордонної служби та спецслужби транспорту.

«Особливістю цього призову є те, що близько 20% від загальної кількості призовників будуть проходити строкову військову службу на території Харкова та Харківської області. Це, в першу чергу, частини Національної гвардії та наш прикордонний загін. Усі призовники, які служитимуть у Збройних силах України, спочатку поїдуть до навчальних центрів, де пройдуть підготовку протягом 2-3 місяців. Тільки після цього їх відправлять до військових частин».

За словами Калгушкіна, сьогодні на навчання поїдуть 24 призовники, інших відправлять впродовж тижня.