Американська астронавтка зустрілась з харківськими студентами

18:15, 9 жов. 2019
 
Американська астронавтка зустрілась з харківськими студентами

Віртуальні прогулянки космосом розпочалися зранку в Харківському політехнічному інституті. Проєкт студентам та викладачам презентують розробники з Дніпра.

«Одягнувши окуляри віртуальної реальності людина опиняється на космічній базі. Тут можна прогулятися Місяцем, роздивитися Сонце з цього боку та інші об’єкти», — говорить представник державного конструкторського бюро «Південне» Олександр Лукін.

Вирішила спробувати й студентка Віталіна Кумейко.

«Ці усі кратери та, навіть, Земля просто ось, коли ти не на ній, а десь на місяці. Дуже цікаво й просто захоплює, я навіть не знаю, як підібрати слова», — ділиться враженнями дівчина.

Сьогодні тут зустрічають Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, американську астронавтку українського походження. Їй — 56 років і вона п’ять разів побувала у відкритому космосі.

«Я трохи говорю українською та багато знаю про Україну, бо навчалася в українській школі», — розповідає Гайдемарі.

Її батько народився в Україні, сама Гайдемарі — вже в штаті Міннесота. Після закінчення Массачусетського технологічного інституту служила інженером на флоті. Потім — потрапила до NASA, не маючи спеціальної освіти. Під час зустрічі зі студентами згадувала кумедні історії, які траплялися під час польотів.

«Один з моїх колег захотів випити чаю, тому швидкома зробив з клаптику штанів чашку, з якої не витікала б рідина. А що найбільше подобалось астронавтам, так це дивитися у вільний час на нашу планету. У мене була можливість взяти з собою невеличкий прапор — це був український стяг. Я тримала його в блокноті та не брала з собою під час виходів до відкритого космосу. Лише ставила навпроти ілюмінатора, таким чином робила фотографії», — каже Пайпер.

Поїздку астронавтки до України організували за підтримки посольства США, розповів співорганізатор візиту Станіслав Цигічко.

«Ми зараз бачимо, що молодь меньш зацікавлена в навчанні точним та природничим наукам. Власне це і стало причиною запрошення Хайдемарі Стефанішин Пайпер до нашої країни. Ми вирішили надихнути студентів, до цього ж і самій пані Пайпер було це цікавим.  Вона корінням саме з нашої країни, її батько народився поблизу Львову», — говорить Цигічко.

В університеті Гайдемарі відвідала музей. Тут залишила свій автограф — поруч із розсписом іншого українського космонавта Леоніда Каденюка. Далі американка вирушить до Києва, Житомира та на Львівщину.