Справа про теракт біля Палацу спорту: чому обвинувачений відмовився від адвоката

19:55, 9 жов. 2019
 
Справа про теракт біля Палацу спорту: чому обвинувачений відмовився від адвоката

Під стінами Фрунзенського райсуду малюють антиросійські гасла. На лаві підсудних — троє харків’ян. За версією слідства, вони здійснили теракт на замовлення Росії. 

Більше чотирьох років розгляду — і суд готовий перейти до дебатів. Обвинувачені не готові: показів не дають і заявляють про порушення прав. 

«Звільнити мене та інших обвинувачених з прозорого боксу на час проведення судового засідання та розмістити поруч із захисниками», — клопоче обвинувачений Віктор Тетюцький.

Позиція захисту: якщо Тетюцького не звільнять з-за скла, йому потрібно забезпечити умови.

«Мінімум робочий стіл там має бути. Люди не повинні 5 років писати на колінках», — говорить захисник Тетюцького Дмитро Тихоненков.

Суд радиться на місці.  

«Це питання вже вирішувалося неодноразово. Зловживати цими правами не потрібно. Нових якихось доводів ви не навели», — говорить головуюча суддя Ольга Горпинич.

Обвинувачений заявляє: якщо не буде належних умов, готовий відмовитися від адвоката. 

«Він просить мене, щоб я залишив залу судового засідання», — каже Тихоненков.

«Не забувайте, ми з вами знаходимось в залі судового засідання, це судовий процес. Вибачте, скажу так: ми ж не на базарі, щоб торгуватися врешті-решт!», — говорить суддя.

Тетюцький називає позицію суду упередженою.

«Я вимушений в такому разі відмовитися від послуг адвоката», — заявляє обвинувачений.

Мета обвинувачених — затягнути процес, вважає прокурор Володимир Лимар

«Я не бачу підстав для задоволення заяви, я бачу лише маніпуляцію діями суду…», — сказав Лимар.

Клопотання обвинуваченого суд задовольняє: 

«Прийняти відмову обвинуваченого Тетюцького і захисника адвоката Тихоненкова. Призначити адвоката для здійснення захисту…».

За час судового процесу обвинувачені не раз відмовлялися від захисників, говорить потерпілий Андрій Дідік

«Це на моїй памяти вже 10-15 раз, коли вони змінюють своїх адвокатів. Все, що відбувається, це театр, це все сплановано», — говорить він.

До обвинувачених буде застосовуватися «закон Савченко», каже прокурор. 

«Одна доба за дві рахується, згідно із «законом Савченко». Мабуть, сподіваються на те, що буде якесь рішення щодо їх звільнення через певний час», — говорить Володимир Лимар.

Захист не виключав, що обвинувачені можуть бути звільнені і в рамках обміну полоненими. Самі вони коментують це питання так: 

«Про що можна говорити, якщо ми невинні? Про який обмін йдеться? Обміняти одну в’язницю на іншу?» — каже обвинувачений Сергій Башликов.

За словами Лимаря, у дебатах прокуратура проситиме для обвинувачених найвищу міру покарання — довічне ув’язнення.

Чи дійдуть до дебатів наступного засідання, 16 жовтня, невідомо. За словами Андрія Дідіка, нові захисники зазвичай просили часу для ознайомлення зі справою.