У Харкові відкрили пам’ятник захисникам України

12:31, 14 жов. 2019
 
У Харкові відкрили пам’ятник захисникам України

Меморіал захисникам України у Харкові відкривають волонтери, військові та їхні родичі. На відкриття прийшла і Ганна Ярмоц. Її чоловік воював під Авдіївкою у складі 95 бригади.

«Ми повинні пам’ятати і про загиблих, і про живих, насамперед, які боронять наш кордон. символічно, що це на свято покрови. хотілося б, щоб вона покривала наших військових, наших захисників кожного дня, щоб вони повертались до своїх сімей, живими, здоровими і щоб найшвидше наша перемога відбулась. 15-16 роки були дуже… не хочеться згадувати, але зараз все добре — будемо нових захисників народжувати».

14 колон та куб на майдані захисників символізують Україну та початок антитерористичної операції. На кожній стелі рядок з вірша Володимира Сосюри «Любіть Україну».

Світлана Бевз та Сергій Бурбело на відкриття меморіалу приїхали з Вінниці. Згадують, як разом поїхали на Майдан до Києва, потім — на передову:

«Нас в такому складі родини взяв Айдар, щоб воювали як бойовий підрозділ. Ми були зенітниками, я була командиром зенітного розрахунку, і, ви знаєте, оці запеклі бої, спекотне літо 2014 року. зі своєю зеніткою ми боронили підступи до луганського аеропорту, але, на жаль, не вдалося тоді зробити вирішальний ривок і звільнити повністю Луганськ. Наша родина підтримувала нас з самого початку, хоча ми не сказали їм з самого початку, що йдемо на війну. Сказали, що їдемо на море».

Подружжя розповідає: зараз їздять на фронт волонтерами.

«Свято захисника, святої покрови і козацтва — загальне свято. його ні в якому разі не можна перетворювати в цей совковий 23 лютого, тому що це зовсім інше. це наша звитяга, сила духу, це патріотизм», — каже Світлана.

 

Нагадаємо, капсулу на цьому місці заклали у травні 2016-го. Восени того ж року представники громадської організації «Союз ветеранів АТО» організували конкурс. Кращим проектом журі визнало роботу харківського скульптора Олександра Рідного. Військові, волонтери та представники громадських організацій не погодилися і запропонували продовжити конкурс. Він завершився торік у серпні. На розробку проекту та монтаж меморіального комплексу витратили 10 млн грн з обласного бюджету.