Станцію метро «Московський проспект» перейменували на «Турбоатом» (доповнено)

12:05, 16 жов. 2019
 
Станцію метро «Московський проспект» перейменували на «Турбоатом» (доповнено)

Відповідне рішення депутати ухвалили під час сесії міської ради. «За» проголосували 68, 1 утримався. «Проти» не голосували.

Нагадаємо, з пропозицією про перейменування до мерії звернулися представники заводу «Турбоатом».

Станція «Московський проспект» розташована на Холодногірсько-Заводській лінії харківської підземки і була відкрита у 1975 році.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Юридично рішення міськради набирає чинності у мить публікації в муніципальній газеті. Для зміни назви станції фактично Харківському метрополітену потрібен час.

Від голосування утримався Іван Ракич, депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч», і мер Геннадій Кернес образливо висловлюється на його адресу.

«Я не змій, просто кнопка не спрацювала. Я теж за те, щоб станція метро Московський проспект мала іншу назву», — каже Ракич на початку свого виступу.

Станція «Московський проспект» називалася так з дня відкриття, а саме 44 роки. Оформлення платформи — білі стіни і таблички з навігацією. Під стелею повісили люстри, які схожі на лопаті турбіни.

«Проєктування і будівництво станції здійснювали з робочою назвою «Турбінний завод». Внутрішнє оздоблення дещо відповідає саме цій назві, тому минулої п’ятниці під час засідання комісії ми вирішили підтримати ініціативу щодо перейменування станції», — розповів секретар топонімічної комісії Олексій Хорошковатий.

Перейменувати станцію минулого тижня запропонували представники «Турбоатома». Один з робітників, Олексій, працює на заводі близько 10 років. Каже, що рішення не підтримує.

«Так склалося вже давно, люди звикли. Доведеться ж переучуватися наново. Будь-яке перейменування — велика перебудова усього. Тому не вважаю, що це потрібно», — говорить чоловік.

«Я не заперечую і проти Московського. Але, можливо, перейменування допоможе «Турбоатому» запрацювати на повну», — каже харків’янка Людмила Смолярчук.

Як швидко замінять таблички на станції та звукові оголошення у вагонах метро, кореспонденти Суспільного намагалися запитати у речника Харківського метрополітену Олексія Бітнера. Трубку він не бере.

Востаннє назви станцій метро у Харкові змінювали 3 роки тому. За законом про декомунізацію перейменували 5 станцій. Нині вони називаються «Захисників України», «Палац Спорту», «Метробудівників», «Індустріальна» та «Армійська».