Суд у Харкові взяв під арешт підозрюваного у вбивствах на території Росії

18:30, 23 жов. 2019
 
Суд у Харкові взяв під арешт підозрюваного у вбивствах на території Росії

Андрій Зима — підозрюваний у бандитизмі та вбивствах на території Росії. Сьогодні у Київському райсуді Харкова йому обирають запобіжний захід. Із суддями спілкується через перекладача. Ті встановлюють: у підозрюваного три паспорти — 1 російський та 2 українських. Своєї вини чоловік не визнає.

— «У вас по суті три прізвища: Чабанов, Вельминський і Зима, так?», — питає суддя у справі Світлана Шаренко.

— «Ні, Чабанов і Зима - це мої справжні прізвища», — говорить Андрій Зима.

— «А Вельминський вигадане?», — продовжує суддя.

— «А Вельминський просто підроблений. Коли Російська Федерація оголосила мене у розшук, я не міг жити за своїми документами на території України. Мені зробити отакі документи. Вони підроблені», — відповів підозрюваний.

Чотири роки тому чоловіка оголосила у розшук Інтерпол. Цього понеділка, 21-го жовтня, його затримали. Знайшли за відбитками пальців, говорить прокурор у справі Євгеній Вулик. За яких обставин — не каже.

«Прошу застосувати тимчасовий арешт для Чабанова, а також Зими Андрія Валерійовича 1977-го року народження на 40 діб до надходження запиту на його видачу від компетентних органів Російської Федерації», — говорить прокурор.

Адвокат підозрюваного Едуард Лактіонов просить не вибирати запобіжний захід:

«Мій підзахисний Зима Андрій стверджує, що він не є тим Чабановим, який представлений у міжнародному розшуку Інтерполу. І що вказаних злочинів він не вчиняв. І є вірогідність, що це не той Чабанов».

До суду прийшла і дружина підозрюваного. Анна Зима говорить: у них з чоловіком 4 дітей. У Харкові живуть другий рік, приїхали з Луганська.  Чи знала про те, що чоловік у розшуку, відповідає так:

«Я знала, що якісь є моменти, але я ніколи не вдавалася у цю ситуацію. Коли у нас народилась перша дитина — ми розписались. Вирішили взяти моє прізвище. У Луганську він офіційно отримав документи усі, паспорт».

Суддя йде до нарадчої кімнати. За годину оголошує рішення:

«Застосувати тимчасовий арешт до громадянина РФ Чабанова, Зима Андрія Валерійовича строком на 40 діб до надходження запиту на видачу від компетентних органів РФ. У разі закінчення вказаного строку тимчасового арешту та не надходження запиту про видачу Чабанова Андрія Валерійовича — він підлягає негайному звільненню з-під арешту», — зачитала рішення суддя Шаренко.

За словами захисника підозрюваного, запобіжний захід оскаржать.