Немає тепла: як подати заяву про перерахунок

19:20, 7 лис. 2019
 
Немає тепла: як подати заяву про перерахунок

Тим, у кого немає опалення, треба зателефонувати до міської диспетчерської служби «1562» та залишити заяву про відсутність тепла або піти до районної філії тепломереж, говорить речниця підприємства Тетяна Чуйкова:

«Людині просто треба підійти на свій філіал і з’ясувати всі подробиці. Приходить контролер, пишеться заява, приходить контролер, вимірює і на основі цього. Або у нас зараз така система, що ми підключаємося, всі дані про підключення передаються до центральної диспетчерської та на цій основі наш теплозбут нараховує платежі».

За законом, прийти до квартири та перевірити скаргу тепловики мають протягом доби. Якщо комунальники не з’явився, скласти акт можна самостійно, каже юрист Дмитро Остапенко:

«Для цього необхідно заповнити форму і підписати двома сусідніми мешканцями квартир, якщо це багатоквартирний будинок або двома мешканцями сусідніх будинків, якщо це окремі будинки. Таку претензію слід надіслати поштою надавачу послуги, в нашому випадку – КП «Харківські теплові мережі». Надавач повинен протягом 5 днів або направити своє зауваження до цього акту, а якщо він проігнорує — буде вважатися, що він погодився з  доводами, які були викладені у відповідній претензії».

Після цього, за процедурою, тепломережі роблять перерахунок відповідно до порядку. Зараз тариф за квадратний метр складає 39,38 гривень. За порядком перерахунку, якщо у помешканні температура нижче 18 градусів, то за кожен градус знімається по 5% від тарифу. Наприклад, якщо в оселі 15 градусів тепла, то за квадратний метр цього приміщення сплачується 33,5 гривень. Так, у квартирі на 42 квадратних метри опалення обійдеться у 1407 гривень на місяць замість 1 654 гривень. Якщо температура у кімнаті нижче 12 градусів, плата за опалення не стягується.

«Споживач має своєчасно звернувся із відповідною претензією до надавача послуг – КП «Харківські теплові мережі». Якщо споживач у лютому звернеться щодо якості послуг наданих у жовтні, то це юридично буде нісенітницею і не призведе до жодного результату», – каже Дмитро Остапенко.