«На пташиних правах»: мешканці гуртожитку у Харкові 15 років намагаються приватизувати житло

19:39, 12 лис. 2019
 
«На пташиних правах»: мешканці гуртожитку у Харкові 15 років намагаються приватизувати житло

Майже 20 років Валентина Брюховецька мешкає у гуртожитку на вулиці Селянській, 25. Його звели для студентів Машинобудівного ліцею та працівників заводу імені Шевченка. У 1990-ті роки будинок передали у власність Міністерства освіти й науки. Кімнати тут людям давали тимчасово, каже Брюховецька.

«Самі сюди проводили воду, робили каналізацію. Звичайно, стіни самі робили. Підлоги не було — усе було гниле. Нам дали окреме житло до отримання квартири. Ніби тимчасове. Але уже набридло жити на цих пташиних правах. Тому що вкладено багато. Тут вже донька виросла, онучка народилась».

Приватизувати житло у гуртожитку Валентина намагається 16 років. Юридичних підстав для цього Міністерство не вбачає — таку відповідь отримали мешканці, говорить Олександр Константінов.

Фото / Олександр Константінов

«Вони відповідають, що це їхнє майно. Воно їм потрібне для навчальний процесу, для того, щоб селити учнів сюди», — каже Константінов.

Олександр говорить, на ремонт гуртожитку гроші — не надають. Дах лагодили мешканці власним коштом. Обійшлося — у майже 100 тисяч гривень.

«Свіжа цегла. Оце все збивалося три-чотири ряди. Бо воно було у дуже поганому стані. Знімали антени. Все переробляли, перекладали», — розповідає Константінов.

Щоб приватизувати житло, мешканці звернулися до мерії — просять прийняти гуртожиток у власність міста. Зараз будинок підпорядкований Центру професійної освіти швейного виробництва. Ним керує Ніна Ткаченко. За словами директорки, крім колишніх працівників заводу та ліцею, у гуртожитку мешкає 20 студентів Центру. Кошти на ремонт держава не надає, бо у мешканців борг за комунальні послуги — близько 700 тисяч гривень. У власність міста будинок не передають через його статус:

«Через те, що цей гуртожиток має статус гуртожитку закладу професійної освіти. Отже, для учнів. То він по законодавчій базі не підпадає ні під яку приватизацію», говорить Ткаченко.

За її словами, щоб будинок передали у комунальну власність, треба оформити технічний паспорт. Зробити це намагалися у 2017-му році.

«Вони саботували інвентаризацію. Вони просто не пустили техніка для проведення інвентаризації приміщень», — говорить директорка.

За словами Константінова, до гуртожитку техніків не пустили, тому що не зрозуміли, навіщо міряти квартири.

Два тижні тому мешканці звернулися до суду з проханням прийняти гуртожиток у власність міста.

Справу до розгляду ще не призначили.