Суд взяв під варту поліцейського, який стріляв у метро: що вилучили у підозрюваного

20:31, 14 лис. 2019
 
Суд взяв під варту поліцейського, який стріляв у метро: що вилучили у підозрюваного

Андрію Кобцеву 22 роки. Працівника поліції у метрополітені затримали у ніч проти вівторка. За версією слідства, він умисно стріляв у своїх колег. Нікого не поранив.

Прокурор Михайло Жорняк зачитує матеріали справи. Все сталося о другій ночі 12 листопада. Станція була зачинена. Кобцев був один. Начебто почув щось підозріле і викликав підмогу. Коли приїхали бійці спецпідрозділу ТОР — вискочив на них з підсобки та відкрив вогонь.

«Від дій Кобцева могли постраждати 8 представників поліції, які тоді приїхали. Було зроблено 6 пострілів. Це по гільзах, які залишились в пістолетах. Ми не знаємо, чи були у нього ще додаткові якісь боєприпаси», — говорить прокурор у справі Михайло Жорняк.

Жорняк говорить, по спецпризначенцях Кобцев палив з двох пістолетів. Це були табельний бойовий Макаров та «травмат». Останній належить особисто Кобцеву. Після затримання у поліцейського знайшли кодеїновмісні препарати.

«Той, що з «Кодтерпіном», був порожній блістер. У тому, що був з «Габаною», були відсутні кілька таблеток, і він був порожній взагалі. Також був виявлений полімерний пакет з речовиною білого, світлого кольору, схожою на сіль», — розповідає прокурор.

Що за речовина була у пакеті — експерти ще не встановили, каже Жорняк. Чи перебував поліцейський під дією наркотичних засобів — результати аналізів не готові. Захисниця Кобцева Людмила Дробчак певна, що підзахисний діяв неумисно. Про пігулки каже так:

«Дійсно, проходив лікування. Лікувався від болю. І з пневмонією там це все пов’язано. Тобто все це ми будемо надавати надалі під час судового розслідування».

Дробчак каже, ще не встигла дізнатися версію свого клієнта. Що за порошок мав із собою та чому стріляв по колегах — сам капрал від спілкування із журналістами відмовляється.

«Я не знав, що це працівники поліції. Це єдине що я можу пояснити», — каже підозрюваний Андрій Кобцев.

На час слідства прокурор просить суд взяти Кобцева під варту. Вважає, що той може приховати речові докази або тиснути на свідків. Захисниця наполягає на домашньому арешті. Говорить: Кобцев має нагороду за сумлінну службу. Медаль отримав наприкінці літа — після поранення. Тоді Кобцев намагався вгамувати у метро п’яного чоловіка. Той вдарив поліцейського ножем у груди. Поранення було незначним, і Кобцев затримав нападника.

«Після 19.08 мій підзахисний не проходив ані лікарської експертизи, ані реабілітації. А після виписки з лікарні він місяць знаходився на лікуванні вдома, після чого одразу приступив до служби. Дані докази підтверджують, що перед нами не наркоман, не рецидивіст, не бандит і так далі. Перед нами хлопчина, який оступився. Хлопцю 22 роки», — говорить захисниця Людмила Дробчак.

Після години у нарадчій кімнаті суддя Алевтина Задорожна виносить ухвалу:

«Слідчий суддя, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, вислухавши учасників кримінального провадження вважає, що клопотання слідчого про обрання стосовно Кобцева запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою підлягає задоволенню».

Тепер Андрій Кобцев — фігурант двох кримінальних справ за однією статтею: «Посягання на життя працівника правоохоронного органу». І як потерпілий, і як підозрюваний.