На арсеналі в Балаклії пролунало кілька вибухів: хроніка

15:16, 15 лис. 2019
 
На арсеналі в Балаклії пролунало кілька вибухів: хроніка

У Балаклії прогриміли кілька вибухів, валить дим. Про це Суспільному повідомили мешканці міста.

UPD 19.44 // «В таких умовах неможливо проводити огляд місця події, тому що ми можемо отримати продовження. На даний момент, що я хочу зазначити — проблема локалізована. Локалізована і, запевняють особи, які займаються зараз ліквідацією, вже на даний час ліквідацією, що подальшого продовження не буде», — сказав на місці події голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер

UPD 19.20 // Уточнені дані. Поранених не четверо, а п’ятеро. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ: 

«За уточненою інформацією в наслідок надзвичайної події на технічній території Центральної артилерійської бази забезпечення:
двоє військовослужбовців-саперів загинули;
п’ятеро військовослужбовців-саперів ЗС України отримали поранення:
один — у важкому стані;
один — середнього ступеня важкості;
троє — легкого ступеня важкості».

UPD 18.21 // Вибух стався в місці, куди після розмінування звозять боєприпаси, сказав журналістам у Балаклії заступник начальника військової частини Олександр Мирун.

«Небезпеки для оточення і цивільних населення в Балаклії немає. Наразі життю поранених, по моїй інформації, загрози немає», — сказав він. 

«Вони виконували завдання з розмінування подій, які були в нас до цього, підриви. Вони проводили заходи з розмінування і цей вибух сам відбувся в місці, де звозяться після розмінування боєприпаси, які захищені спеціально й обладнані для того, щоби туди оці небезпечні предмети звозились і в подальшому утилізувались», — пояснив Мирун. 

«Ніхто не знає, як це сталося, тому що постраждали саме ті люди, які проводили розмінування. Це військовослужбовці, які обучені для цього. Вони там були. Ми там не були. І тільки вони будут давати показання», — сказав Мирун.

UPD 18.11 // Генштаб проводить службове розслідування за фактом події в Балаклії, яка призвела до загибелі двох військових і поранення чотирьох, заявив Міністр оборони України Андрій Загороднюк. Він пообіцяв проінформувати про його результати.  

UPD 17.57 // «На території військової частини проведено евакуацію персоналу, за територією арсеналу евакуація не проводилася», — повідомив у Facebook голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер, який годину тому написав, що виїхав до Балаклії. 

«Загрози для населення немає, евакуація мешканців не планується», — написав Кучер. 

UPD 17.50 // Прем’єрміністр України Олексій Гончарук доручив почати термінову перевірку за фактом події в Балаклії. Він також повідомив, що загрози мешканцям і інфраструктурі міста немає. 
 
«Співчуття родинам двох загиблих військовослужбовців внаслідок надзвичайної ситуації в Балаклії. За фактами цієї трагедії доручаю терміново почати перевірку. Місцевим мешканцям та об’єктам інфраструктури в Балаклії нічого не загрожує. Сховища боєприпасів у безпеці. Всім пораненим внаслідок події надається невідкладна медична допомога», — сказано у дописі глави Уряду у Facebook.
 
Наприкінці жовтня Верховна Рада України створила Тимчасову слідчу комісію задля розслідування вибухів на військових об’єктах в Україні, в тому числі у Балаклії, де вибухало двічі — у 2017 і 2018 роках. 
 
UPD 17.44 // Одного пораненого з лікарні невідкладної допомоги перевели до військового шпиталю, повідомила Суспільному головний лікар Харківської лікарні невідкладної допомоги Олена Ковальова. Двоє лишаються в опіковому центрі лікарні невідкладної допомоги: один у реанімації, іншого оперують. 
 
 
UPD 17.29 // Слідчі теруправління ДБР, розташованого у м. Полтаві, розпочали досудове розслідування за фактом вибухів на території військової частини в Балаклії, повідомив речник ТУ ДБР Олександр Білка. Ситуацію кваліфікували як недбале ставлення військової службової особи до служби: 
 
«15 листопада на технічній території військових складів військової частини А1352 проводилася планова робота з розмінування технічної території та завантаження боєприпасів на техніку. Під час чого відбулося детонування, загорання та три вибухи. Внаслідок надзвичайної події четверо військових отримали травми різного ступеня, а двоє зазнали поранень, не сумісних із життям.

Кваліфікація: недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило істотну шкоду, вчинене в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України)».

UPD 17.21 // До харківської лікарні невідкладної допомоги доставили трьох поранених чоловіків з Балаклії віком від 20 до 30 років, повідомили у пресслужбі Харківської міськради із посиланням на дані лікарів. У одного з них — опік до 60% та перелом руки, у другого — опік до 20%, у третього — попередньо, переломи. 

Триває обстеження. 

UPD 17.03 // Трьох з чотирьох поранених військовослужбовців, про яких повідомлялося раніше, транспортують до Харкова: один із них — у тяжкому стані, двоє — середньої тяжкості, інформує Генштаб

Четвертий поранений перебуває у Балаклійській центральній клінічній районній лікарні.

UPD 17.02 // Техніка рятувальників і кілька швидких їдуть в бік Балаклії, повідомляє дорогою до місця події кореспондент Суспільного.

Машини рятувальників і швидкі чергують біля військової частини. 

UPD 16.21 // Двоє військових загинули, повідомляє Генштаб ЗСУ. Ще четверо у лікарнях, троє з них у тяжкому стані. 

«За уточненою інформацією від чергового Центральної артилерійської бази забезпечення боєприпасами, на превеликий жаль, двоє військових саперів зазнали поранень не сумісних із життям. Четверо військовослужбовців ЗС України, про яких повідомлялось раніше, перебувають у медичних закладах. За уточненою інформацією медиків, троє з поранених – у важкому стані»

UPD 16.19 // Один військовослужбовець загинув внаслідок вибухів у Балаклії, один у критичному стані. 

Шестеро військовослужбовців були поранені внаслідок вибуху. Про це кореспондентам Суспільного повідомив очильник обласного Департаменту охорони здоров’я Богдан Федак.

UPD 16.07 // Внаслідок вибухів у Балаклії поранені четверо військовослужбовців, повідомляє Генштаб ЗСУ

«15 листопада 2019 року о 15:20, за повідомленням чергового Центральної артилерійської бази забезпечення боєприпасами, до медичних закладів було оперативно доставлено четверо військовослужбовців ЗС України. Пораненим військовослужбовцям оперативно надається фахова медична допомога у повному обсязі в медичних закладах» 

Вибухів більше немає. Також не видно диму. 

UPD 15.27 // За даними речника регіонального медіацентру Міноборони Дмитра Чалого, вибухи сталися під час розмінування арсеналу. Внаслідок детонації снаряду один військовослужбовець отримав поранення

UPD 15.11 // Поліція Балаклійщини просить мешканців міста зберігати спокій та не панікувати.

«Зберігайте спокій та не піддавайтесь паніці. На місці працюють рятувальники. Ситуація під контролем!», — повідомляється на сторінці Поліції Балаклійщини у Facebook

UPD 15.08 // Директорка Департаменту науки і освіти Лариса Карпова на питання, чи відбувається евакуація і чи задіяні в цьому школи, повідомила: «Ніякої евакуації зараз немає. Ні в яких установах».

UPD 14.50 // За інформацією Сергія Черепахи, ексначальника районного ДСНС, відбуваються поодинокі вибухи на території арсеналу, розліт уламків 20-30 метрів, горить трава.

Мер міста Іван Столбовий підтвердив: одиничні вибухи сталися на території військового арсеналу. Зараз він з’ясовує із військовою частиною, що сталося.