Смерть пацієнтки у Харкові: пояснення лікарки, яка не прийняла хвору

20:57, 15 лис. 2019
 
Смерть пацієнтки у Харкові: пояснення лікарки, яка не прийняла хвору

Зоя Завертанна, завідувачка приймального відділення лікарні № 8, говорить про стан пенсіонерки, яку два дні тому привезли швидкою. У госпіталізації їй лікарка відмовила:

«Хвора була стабільною, з нормальним для неї тиском, з нормальним пульсом. Їй була зроблена кардіограмка. Все. Тому що у жінки не було показань для шпиталізації до кардіологічного відділення. Туди, де вона мала лікуватися, —  до терапевтичого відділення 18-ї лікарні. Лікар швидкої був згоден зі мною», —  говорить Зоя Завертанна.

Все сталося, у лікарні № 8 два дні тому. Жінку карета швидкої допомоги доправила до приймального відділення за направленням лікаря терапевта. Завідувачка Зоя Завертанна відмовилась приймати хвору. Тоді швидка відвезла літню жінку до лікарні № 18. Про це розповіла донька жінки Олена Лиманська. На відео Олена зафільмувала, як перед нею зачиняють двері.

«Подивіться, людині погано, її лікарня не приймає. Кажу: поясніть мені, як доньці чому ви нас не пускаєте, а вони: усе у швидкій. Думаю, ну добре, поїдемо сюди до вісімнадцятої, я через три дні маму переведу. Ми сюди довезли її, вона вже тут не розмовляла. а нагору підняли — вона вже мене не впізнавала», —  говорить Олена Лиманська.

У швидкій 77-річна пенсіонерка пробула майже три години. Померла у терапії лікарні № 18. Того ж дня за фактом ненадання медичної допомоги у прокуратурі області відкрили кримінальне провадження. Нині підозрюваних у цій справі немає, говорить начальник Немишлянського відділу прокуратури Андрій Пономаренко.

«Нами встановлено бригаду швидкої медичної допомоги, яка здійснювала госпіталізацію. Вживаються заходи з метою отримання відомостей щодо дій лікарів лікарні, в якій ніби-то відмовили у наданні допомоги. Внесена до ЄРДР зараз, передбачено покарання до двох років позбавлення волі», — каже Андрій Пономаренко.

Щоб перевірити дії медиків у мерії створили комісію. Про результати внутрішнього розслідування планували розповісти у п’ятницю, 15 листопада. Вранці у прес-службі сказали: висновків експертизи немає. Пообіцяли прокоментувати пізніше. Точної дати та часу не назвали.