Позови до Кабміну і Українського інституту нацпам’яті: чого просить Харківська міськрада

17:56, 25 лис. 2019
 
Позови до Кабміну і Українського інституту нацпам’яті: чого просить Харківська міськрада

Перше засідання у справі за позовом Харківської міськради до Кабінету міністрів України відбулося сьогодні в Окружному адміністративному суді міста Києва. 

Про це Суспільному повідомив речник суду Богдан Санін. Чим воно завершилося, у суді поки не повідомили. 

За словами речника Харківської міськради Юрія Сидоренка, міськрада просить Уряд створити список постатей Другої світової війни, на честь яких можна називати об’єкти топоніміки. У позові посадовці посилаються на Закон України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні».

Одночасно Харківська міськрада позивається до Українського інституту національної пам’яті. Одна з вимог мерії — не втручатися у діяльність місцевого самоврядування, сказав Сидоренко. Зокрема, міськрада просить обмежити Інституту право написання листів до міськради, прокуратури та поліції.

«Справа призначена до судового розгляду у спрощеному позивному провадженні з викликом сторін. Тобто сторони викликаються у судове засідання. І відразу буде розглядатися по суті», — повідомив Богдан Санін. 

Представниця Українського інституту нацпам’яті у Харкові Марія Тахтаулова вважає цей позов безпідставним: 

«Оскільки він фактично ставить під питання здійснення основної діяльності, яка покладається на наш інститут».

Звертатися до Кабміну і судитися із УІНП у міськраді вирішили після спору щодо проспекту Григоренка, якому у червні рішенням міськради повернули декомунізовану назву — пр. Маршала Жукова. Рішення оскаржили представники кількох політичних партій та співзасновники «Харківського антикорупційного центру» Ігор Черняк та Дмитро Булах. Інститут національної пам’яті виступав третьою стороною у справі. 

Міськрада програла. Суд визнав порушення процедури з боку міськради: проєкт рішення не опублікували на сайті у визначений законом термін, громадські слухання не проводили. 

19 листопада міськрада оголосила проведення громадських слухань у форматі електронної консультації. Мешканців міста до 18 грудня просять висловитися на тему перейменування проспекту Григоренка у пр. Маршала Жукова. За перший тиждень проголосували понад 1700 людей. З них 83% — проти перейменування. 17% — підтримують. Пропозиції від мешканців міста у міськраді також очікують поштою.