«Карфаген має бути зруйнований»: Кернес — підприємцям «Барабашово»

17:07, 27 лис. 2019
 
«Карфаген має бути зруйнований»: Кернес — підприємцям «Барабашово»

Близько 100 людей з прапорами «Стоп дорога» пікетували Харківську міськраду. Виступають проти будівництва дороги на місці торговельних майданчиків ринку «Барабашово». Сьогодні, 27 листопада, від 9 ранку підприємці з плакатами зверталися до міського голови.

Сергій Бублик працює на ринку понад 20 років. Каже, не проти нової дороги, але не таким коштом:

«Ми за дорогу, але не треба нас ламати. Ми самі збудували свої місця і самі годуємо себе. Будівництво передбачає знести 2,5 тисячі магазинів. У кожного підприємця своя родина. Це ж 10-15 тисяч людей без прибутку лишаться. Ми надали, навіть, Зеленському, коли він приїжджав до заводу Малишева, надали кілька варіантів будівництва альтернативної дороги. Нехай дійде це нарешті до міського голови. Нехай він нас почує та зробить», — говорить Бублик.

Про те, що у Харкові з’явиться нова дорога, яка з’єднає Салтівку та центр мер Геннадій Кернес заявив на початку вересня. Її довжина має бути 2 кілометри, вартість складе щонайменше 250 мільйонів гривень. Частина магістралі пройде через ринок, тому торгові місця знесуть. Минулої сесії міськради Кернес сказав, що підприємцям запропонують укласти угоду з новим комунальним підприємством і працювати на іншому майданчику площею 2,5 га.

Підприємці впевнені, що нове торгове місце зашкодить роботі.

«Ринок ділять на частини, багато людей лишаться за парканом. Тобто, без комунікації, без покупців постійних. Нам обіцяють якісь місця, але ми не віримо, що вони реально існують. До того ж, вони не відповідають тим, які були у нас. Дороги навколо ринку міські — там зараз ями по коліно. Їх навмисно не лагодять. Варіант є — просто відремонтувати дорогу поряд з ринком, десь, можливо, розширити», — розповідає підприємець Олексій Тарасенко.

Кернес до пікетувальників не виходить, але звертається до них з сесійної зали:

«Оці всі гасла, якими ви там загрожуєте, понаписували на плакатах, я хочу, щоб ваші гасла, повернули до себе. Буде все, як по закону має бути. Місця та землю передадуть міському КП та зроблять місця для підприємців. Дорога, яка буде будуватись, була визначена ще в тому детальному плані 1953 року. Ви прекрасно про це знаєте, а нині штучно створюєте проблеми підприємцям».

Перед розглядом питання про будівництво дороги через «Барабашово» слова просить депутат міськради Віктор Ларченко. Він представляє Наглядову раду приватного акціонерного товариства «Концерн АВЕК». Мерія порушує мирову угоду, каже Ларченко.

«У 2017 році було рішення суду про затвердження мирової угоди між концерном та Харковом. Там зазначалось, що до 31 грудня цього року концерн має звернутися до міськради, щоб продовжити договір аренди. Так ми зверталися. Якщо зараз голосуватимемо проти продовження, таким чином рішення суду скасується. Щодо Фельдмана, хочу сказати, що його підприємство на сьогодні за орендою землі є найбільшим платником. Це підприємство є містотвірним. Не в дорозі справа, а в іншому», — говорить Ларченко. 

На що Кернес відповів:

«Карфаген має бути зруйнований. Ларченко перехвилювався, бо не часто виступає. У вас є мирова угода на руках? Вона існує та підписана з боку міськради? Ні. Ви гроші віддайте, які займали».

Акція тривала 1,5 години, порушень не було. За словами речниці поліції Харківщини Оксани Калмикової, порядок пильнували близько 30 правоохоронців.