Правоохоронці вимагають повернення державі 14 га національного природного парку на Харківщині

9:06, 28 лис. 2019
 
Правоохоронці вимагають повернення державі 14 га національного природного парку на Харківщині

Повернути 14 га національного природного парку «Гомільшанські ліси» державі вимагає прокуратура від приватних підприємців. Власникам земельних ділянок готують підозри.  

Про це 27 листопада на виїзному засіданні комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики у Харкові розповів очільник Головного управління Нацполіції Харківської області Валерій Сокуренко.

«У грудні місяці ми плануємо вручити підозри 13 власникам таких ділянок. І далі суд буде вирішувати. Там господарської діяльності немає. Щоб будинки були збудовані — ні. Але десь вирізали ліс, його вже немає. Хтось забрав грунт і так далі», — сказав Сокуренко.

За версією прокуратури, протягом двох років, починаючи з 2015-го, працівники Держгеокадастру безкоштовно передавали цю землю з державної у приватну власність. Йдеться про 406 ділянок території Національного природного парку «Гомільшанські ліси» загальною площею у майже 200 га. Приблизна вартість цих земель — 200 млн грн. Частину з них і вимагають повернути через суд. До суду подано вісім позовів. 

Парк «Гомільшанські ліси» розташований на території Зміївського та Первомайського районів Харківської області. Територія парку — майже 14 тисяч га. Це частна заповідного фонду України.