Безпритульних собак, яких привезли до харківського притулку з Дніпра, повернули назад

18:23, 28 лис. 2019
 
Безпритульних собак, яких привезли до харківського притулку з Дніпра, повернули назад

У харківському притулку для тварин оглядають 25 собак, яких збираються відвезти до Дніпра. Міряють температуру й щеплять від сказу. До Харкова їх привезли тиждень тому. Забрали травин з території заводу у Дніпрі. Сьогодні працівники підприємства приїхали по них.

Собак на заводі почали відловлювати після того, як цього місяця тварини покусали чотирьох працівників. Тендер на вилов виграв приватний підприємець. Він уклав угоду з харківськими комунальниками та перевіз собак сюди, каже фінансовий директор заводу Денис Морозов.

«Надійшов від активістів сигнал про те, що те комунальне підприємство, куди наших собак відвезли, — до нього є якісь питання, проблеми. Тому ми тут. Сигнали були про те, що тут погані умови утримання, собак тут будуть умертвляти».

Забрати собак приїхав і заступник міського голови Михайло Лисенко. З собою привіз 9 знімальних груп дніпровських ЗМІ. Тварин передадуть передати у Дніпровське комунальне підприємство «Зооконтроль», каже Лисенко.

«Ми собак виловлюємо, стерилізуємо, ми робимо їм щеплення від сказу, кліпсуємо, описуємо і відпускаємо у те місце, в якому вони проживали. Прийшло харківське підприємство. А у них в умовах конкурсу — безповоротний вилов тварин».

В умовах договору йшлось: тварин або стерилізують, або залишають у притулку, телефоном пояснив представник переможця тендеру Андрій Громов.

«Можливість розмістити у притулку тварин є тільки у харківського муніципального притулку, наскільки мені відомо. І, скоріш за все, це зіграло вирішальну роль».

Харківський притулок може приймати тварин з різних областей України, каже директорка Юлія Цибулька.

«Це єдиний в Україні центр, який здатний прийняти тварин, — у нього для цього є вольєри, штат, корми, медикаменти, матеріальна можливість. Тварин переводять у зону притулку і там вони утримуються безстроково, поки не знайдуть нового власника. Він (міський голова Дніпра — ред. ) хоче цих собак вивезти, знову викинути на вулицю, щоб вони потрапили під машину або їх хтось отруїв? Ось такий порятунок».

У Дніпрі для цих тварин за 10 днів хочуть знайти нових господарів.

«Такі само як і тут вольєрні умови, тварини тримаються гуртом. Люди, які працюють на заводі, вони ж звикли до цих тварин. Можливо, вони їх захочуть забрати собі, можливо, вони захочуть, щоб вони жили на цьому ж підприємстві», — каже працівник «Зооконтролю» у Дніпрі Арсен Богомасов.

За його словами, якщо нові господарі не знайдуться, 25 собак повернуть на вулицю.