Жителі Рогані вимагають покращити якість автоперевезень

18:40, 7 лют. 2019
 
Жителі Рогані вимагають покращити якість автоперевезень

У жительки Рогані Тетяни Жукової двоє дітей. Для них маршрутка — єдиний транспорт, щоб дістатися до школи та вишу. 

«Такої ситуації, як цієї зими, не було жодного разу. Коли взагалі не було автобусів, жодного рейсу за день. На гуртки ми перестали їздити, тому ще треба їздити до міста, а автобусу немає. Туди можна поїхати, а назад не повернутись — йти пішки», — розповідає жінка.  

Представниця ініціативної групи мешканців Рогані Людмила Кириченко разом з представниками перевізника та Роганської територіальної громади на початку тижня рахувала пасажирів. 

«Ми питали — де ви живите, вони казали наші адреси, наприклад, село Докучаєвське чи навчальне господарство. Ставили галочку, це відносится до наших пільговиків. Платоспроможних окремо ставили. Коли це був міський житель, він казав — я живу в місті, ми ставили до окремої графи», — пояснює Кириченко. 

За результатами підрахунків з’ясували: автобусами користуються удесятеро більше пільговиків, не тільки ті, за кого селищна рада платить перевізнику компенсацію.

Саме з цієї причини обидва маршрути в Рогані — збиткові, каже керівник підприємства «Авто-Ові» Валерій Дробушко. За його словами, минулого року підприємство перевезло пільговиків на 20 млн гривень, а з бюджету Роганської територіальної громади отримало менше півмільйона компенсації. 

«Треба чітко визначити правили гри. Треба, щоб був облік цих пасажирів. Видайте талони пасажирам. Згідно з цими талонами, якщо я перевіз цих пасажирів, ви стільки мені й заплатите. Талони зараз працюють у Балаклійському районі, у Харківському районі, жодних питань», — каже Дробушко. 

Напередодні ввечері жителі Роганської громади зібралися у місцевому клубі. Зала на 250 місць заповнена. Єдине питання на порядку денному: як покращити якість перевезень. 

У громаді — більше 4-х тисяч пільговиків, каже голова ОТГ Федір Шевченко. Питання про перевезення за тиждень винесуть на сесію райради. Вже підготували проект рішення: пільговикам планують видавати талони на безоплатний проїзд. Запланована сума компенсації на цей рік — два мільйони гривень. 

«Проплата буде по факту перевезення пільгового контингенту. Кожної людини, залежно від постанови Кабміну, Харківська область прописана — 8 поїздок на місяць», — каже Шевченко.