Про депутатські прогули та конфлікт на будівництві онкоцентру 一 в програмі «Сьогодні. Головне» на UA: ХАРКІВ

Про депутатські прогули та конфлікт на будівництві онкоцентру 一 в програмі «Сьогодні. Головне» на UA: ХАРКІВ

10 лют. 2022

У Харківській облраді проблема із робочою дисципліною: 48 депутатів зі 120 пропустили понад чверть усіх засідань ради протягом минулого року. Такі дані наводить громадський рух Чесно. Про відношення обранців до своїх депутатських зобов’язань та про законні можливості вплинути на «часто відсутніх» розбирали разом з політологінею Юлією Біденко 9 лютого  в програмі «Сьогодні. Головне» на UA: ХАРКІВ

Як депутатську невідвідуваність коментують або не коментують у фракціях, як це явище оцінює політолог і що кажуть виборці, дивіться програму повністю на сайті «Суспільне Харків» за посиланням 

Читайте також: Національний відбір на Євробачення-2022: де дивитися і слухати

Другою тему, яку обговорили в програмі, став будівельний конфлікт між харківською владою та підрядником на будівництві обласного онкоцентру. 

У Харківській облдержадміністрації повідомили про рішення розірвати контракт із львівським підприємством «Ромб+» — головним підрядником на будівництві онкоцентру. Про причини й наслідки — в ефірі «Сьогодні. Головне»

Протягом 2021 року «Ромб+» виконало лише 40% запланованих робіт. Невиконання підрядником договірних зобов’язань та зрив запланованих строків виконання  робіт стали причиною для обласної влади розірвати договір з підрядником. Про це в ефірі «Сьогодні. Головне» розповів директор облдепартаменту капітального будівництва Сергій Жуков.

«За умови 100-відсоткового виконання плану 2021 року, ми планували цей об’єкт завершити до кінця 2022 року.  Але по першій і другій черзі будівництва сумарно було виділено майже 290 мільйонів гривень, з яких підрядна організація освоїла 82 мільйони, ще були витрачені кошти на під’єднання до електричних мереж. Якщо би ми йшли таким темпом, то ми його не збудували б і через 10 років», — сказав Сергій Жуков.

Але, незважаючи на рішення ХОДА, компанія «Ромб+» звільняти будмайданчик не збирається і вважає розірвання договору безпідставним. Телефоном для «Сьогодні. Головне» співзасновник «Ромб+» Богдан Романів заявив: компанія і далі працює згідно з документом та рекомендував замовнику звернутися до суду. Крім того, бізнесмен бачить суть конфлікту у спробах чиновників ОДА завести на будівництво іншу компанію.

«Підстава для розриву договору — це звернення чиновника, який через тиждень звільниться і готує для «Жилстрою» (харківський забудовник — ред.) основу», — сказав  телефоном співвласник компанії «Ромб+». 

У попередньому ефірі «Сьогодні. Головне» від 9 грудня 2021 року, Романів пояснював, що його фірма не вклалася в терміни, бо замовник недостатньо підготував документацію.

Нового підрядника облдержадміністрація планує визначити до травня.  За словами директора облдепартаменту капбудівництва, в умовах нового тендеру будуть прописані «дуже жорсткі критерії, щоб компанія, яка виграє тендер, була потужна, мала необхідну кількість машин, механізмів, робочих і обігових коштів, щоб розпочати будівельно-монтажні роботи без затримок».

Що відомо: 

* Проєкт нової будівлі обласного онкоцентру розробили у 2018 році. 

* Фундамент заклала харківська фірма «Житлобуд-1». Потім майже рік роботи не велися.

* Наприкінці 2020-го провели нові торги та визначили нового підрядника — львівську компанію «Ромб+». У грудні 2021 року  речник облдержадміністрації Сергій Кіш з посиланням на директора облдепартаменту капбудівництва Жукова повідомив, що підрядник не вкладається у графіки, не встигає витрачати спрямовані на будівництво гроші, і частину грошей довелося повернути до держбюджету — 67 мільйонів гривень.

* У 2022 році на будівництво онкоцентру планують спрямувати 650 мільйонів гривень.

* Розрахований на 510 ліжок, новий обласний центр онкології у лісопарковій зоні в Помірках, за проєктом, має отримати новозбудований чотириповерховий лікувально-діагностичний корпус та відділення променевої терапії. Також в проєкті — реконструкція старого корпусу під поліклінічне відділення. 

Повну версію програми дивіться тут

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Суспільне у Харківській області — це телеканал UA: ХАРКІВ та Українське радіо Харкова.

Слухати Українське радіо Харкова можна онлайн на сайті філії, у мобільному застосунку «Суспільне радіо» та на частотах:

Харків — 106,1 FM,

Первомайське — 102,6 FM. 

Оперативні новини Харківщини шукайте на діджитал-платформах: