Травмована внаслідок падіння криги у Харкові через суд добилася відкриття справи

20:47, 21 бер. 2019
 
Травмована внаслідок падіння криги у Харкові через суд добилася відкриття справи

Два місяці поліція не може встановити, хто мав почистити дах від криги на будинку на Римарській, 19. Це історія Зої Масловської. У січні з даху будинку на неї впала брила льоду. Як нині почувається травмована і чому їй довелося звертатися до суду?

«Рівно два місяці тому цим маршрутом ми йшли святкувати день народження моєї подруги. І приблизно на цьому місці день народження закінчився моїм падінням»

Внаслідок падіння брили льоду Зоя Масловська отримала травму голови, перелом руки та забій грудної клітини. Два відірваних пальці довелося пришивати. На перев’язку Масловська ходить щотижня.

«Це обмеження у рухах, це постійний біль, це відсутність роботи. Це цілковита безпорадність, тому що однією рукою, як виявилось, взагалі нічого не можна зробити. Коли я вийшла з лікарні і у мене зявилась можливість розібратися з тим, що відбувається на юридичному фронті, з’ясувалось, що нічого не зроблено: справу не відкрито, до реєстру не внесено. Довелось звернутися до адвоката», — розповідає жінка. 

Такі випадки поліція має вносити у Єдиний реєстр досудових розслідувань протягом доби, говорить адвокат Зої Сергій Святолуцький. За його словами, поліцейські Шевченківського відділу цього не зробили, слідчих дій не було.

«Травма у моєї кліентки була у січні місяці. Дільничий місяць розглядав — нічого не зробив. І відповіді, на жаль, на теперішній час моя клієнтка не має», — каже Святолуцький. 

У лютому Зоя звернулася зі скаргами до прокуратури та суду. 

Читає з ухвали Дзержинського райсуду: «Зобов’язати працівників харківської міської прокуратури внести у встановленому порядку до єдиного державного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою».

Інформацію про пригоду до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли на початку березня, говорить речниця Шевченківського відділу поліції Ірина Мусієнко. Каже, самого факту, що жінка травмувалася, було недостатньо. 

«Проводилось перевірка. Потрібна була заява жінки. Вона звернулась — відомості внесені. Інформація внесена до єдиного реєстра. За статетю 125 Кримінального кодексу України — легкі тілесні ушкодження», — каже Мусієнко.  

Що вдалось з’ясувати поліцейськими за цей час, Мусієнко не каже. Посилається на таємницю слідства. Підозрюваних у справі немає. Нині слідчі встановлюють власників будинку. Те, що його обслуговують комунальники, у січні кореспондентам UA: Харків підтвердили у шостій ділянці «Жилкомсервісу» у сучні. За тиждень після цього директор міського Департаменту житлового господарства Роман Нехорошков випадок на Римарській прокоментував так: «Вже на підставі судового рішення їй буде виплачено компенсацію».

На дзвінки та повідомлення журналістів Нехорошков не відвопідає. Речник мєрії Юрій Сидоренко каже: до завершення слідства цей випадок коментувати не буде.

«Хочеться створити прецедент, щоб Жилкомсервіси та відповідальні серйозніше ставилися до цього питання, щоб зменшити наступні жертви», — каже Масловська. 

На лікування та послуги адвоката Зоя Масловська витратила зо тридцять тисяч гривень. Гіпс носитиме ще протягом двох місяців.