Поліція порушила провадження після інформації про дві сотні виборців в одній квартирі

22:27, 25 бер. 2019
 
Поліція порушила провадження після інформації про дві сотні виборців в одній квартирі

Ця 12-типоверхівка розташована в Індустріальному районі на вулиці Луї Пастера. В одній з тутешніх квартир зареєстровано більше двохсот людей. Про таку кількість прописаних в однокімнатній квартирі людей стало відомо минулого тижня, коли на місцеву дільницю надійшли списки виборців, каже її голова Валентина Пікалова.

«Разом із запрошеннями, було виявлено, що в одній з квартир числиться 217 виборців. Ми сходили за даною адресою, там двері нам ніхто не відкрив», — розповідає голова виборчої дільниці Валентина Пікалова. 

У квартирі мешкають двоє пенсіонерів. Віталій Заячківський — колишній власник оселі. Каже, чотири роки тому переписав житло на фонд «Пенсіон». За договором центр зобов’язався доглядати за Віталієм та його дружиною.

«Це передавали по радіо — допомога пенсіонерам. Оплачують комунальні послуги, довічне утримання. Щомісячно сплачують по 350 гривень», — розповідає Віталій. 

Про те, що до квартири прописують інших людей, її мешканці не знали. Ці люди тут не з’являлися, каже дружина Віталія Людмила.

«Через кілька років вони почали прописувати — одразу вони не прописували, ми нічого не знали. А коли я пішла до жилкомсервісу, вони сказали, у вас багато людей прописано. І ми обурились, — розповідає Людмила Заячківська. — Центр «Пенсіон» не хоче платити наші заборгованності. Не хочуть вони платити. Частково, трохи, сто гривень сплатять і все».

Чи укладали договір з подружжям пенсіонерів, у фірмі не говорять. Посилаються на право не розголошувати персональні дані. Про свою дяльність у кол-центрі фонду розповіли:

«Наш офіс розташований у Києві. Ми надаємо матеріальну, фізичну допомогу пенсіонерам згідно з договором довічного утримання за право успадкування їх нерухомості». 

Після оприлюднення інформації про зареєстрованих в одній квартирі виборців у поліції відкрили справу за статтею «службове підроблення».

«Надійшла заява від довіреної особи в кандидати у Президенти України з приводу виявлення факту реєстрації великої кількості громадян. На даний час вказана заява була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статі 366 Кримінального кодексу України, а саме за фактом підробки документів посадовими особами», — каже начальник слідчого відділу в Олександр Дударєв.

Кількісних обмежень щодо реєстрації громадян в одній квартирі у законі немає, говорить юристка Вікторія Лисун. 

«Органи реєстрації не перевіряють житлову площу квартири та не перевіряють, наскільки ця житлова площа ділиться на людей, які зареєстрвоані. Тому у зв’язку з тим, що таких повноважень у реєстраційних органах немає, вони будуть реєструвати таку кількість осіб, яку дозволить зареєструвати власник цього приміщення», — каже Лисун.