У Харкові збирають підписи за збереження Каскаду

18:37, 6 тра. 2019
 
У Харкові збирають підписи за збереження Каскаду

Тимчасово зупинити будівельні роботи на фонтані Каскад та провести незалежну експертизу. Це вимоги групи SaveKharkiv, представники якої нині збирають підписи харків’ян. Передати листа до мерії планують на прикінці тижня, розповіла представниця групи SaveKharkiv Олена Рофе-Бекетова.

«Ми пропонуємо всім харків’янам приєднатися до цього. Це звернення до голови міськради з пропозицією, навіть з вимогою — призупинити будівельні роботи, що зараз йдуть на Каскаді, і провести ще одну незалежну експертизу», — каже Олена Рофе-Бекетова.

Експертиза потрібна, щоб встановити, чи можливо відновити Каскад в первинному вигляді. Підписи збиратимуть протягом трьох днів з 11:00 до 18:00 в офісах двох редакцій KharkivToday та медіагрупи «Накипіло».

«Ми пропонуємо всім небайдужим харків’янам долучитися і підписати це колективне звернення до міського голови», — сказав медіагрупи «Накипіло» співзасновник Роман Даніленков, співзасновник медіагрупи «Накипіло».

Про те, що після реконструкції вода сходинками не стікатиме, стало відомо у квітні. Тоді віце-мер Ігор Терехов опублікував проект реконструкції на своїй сторінці у Facebook. Зараз на місці Каскаду будують новий архітектурний ансамбль. Це гранітні сходинки без води. Два фонтани облаштують перед підйомом та на майданчику вгорі. На сесії міськради депутат Ігор Черняк запитав, чому цю реконструкцію не винесли на громадські обговорення. Міський голова Геннадій Кернес тоді відповів, що система водовідведення спричинила зсуви грунтів, тому фонтан на сходинках не збережуть.

Реконструкція Каскаду розпочалася два роки тому. На будівельні роботи, за даними системи публічних закупівель Prozorro, з бюджету міста планують витратити майже 60 млн гривень. Реставрація подібних обєктів має обговорюватися з харків’янами чи фахівцями, вважає архітектор Владислав Прилуцький.

«Хто бачив цю експертизу, хто досліджував ці грунти? Це ж знову таки не виносилось на громадську платформу. Можна було зробити якесь компромісне рішення: пустити тоненьку цівочку, але зберегти саме цю каскадну. Можна було зробити низку басейнів. Можна було якось мінімізувати шкідливі чинники, але все це можна було, якщо мати на меті зберегти автентичність, зберегти унікальність цього об’єкту, можна було дійти висновку різного», — каже він. 

Чи може відкритий лист із підписами містян повернути місту Каскад у старому вигляді, кореспонденти UA: Харків телефоном намагалися з’ясувати у віце-мера Ігоря Терехова. Той не відповів, посилаючись на зайнятість.

Колективне звернення до міськради ініціатори планують направити до Харківської міськради 10 травня.