Повернути проспекту ім’я маршала Жукова та прибрати намет «Все для перемоги»: Геннадій Кернес закликає харків’ян підтримати дві петиції

21:28, 8 тра. 2019
 
Повернути проспекту ім’я маршала Жукова та прибрати намет «Все для перемоги»: Геннадій Кернес закликає харків’ян підтримати дві петиції

Такий допис з’явився на сторінці мера Харкова у Facebook.

«Сьогодні на сайті міськради оприлюднені дві петиції. Одна з пропозицією прибрати намет на пл. Свободи. Друга — про те, щоб повернути одному з проспектів Харкова його історичну назву — ім. маршала Жукова. Я думаю, що якщо ці дві петиції наберуть необхідну кількість голосів, а це 5000, я зроблю все, що від буде залежати від міської влади, щоб втілити запропоноване у життя», — зазначено у дописі.

«На цей намет на пл. Свободи дивитися дійсно вже неможливо. Брудний, з якимись фрагментами снарядів, сам вже теж вибухав неодноразово. Особисто я за те, щоб його прибрати», — вказано на сторінці мера.

«З проспектом, який раніше був ім. маршала Жукова, а тепер генерала Григоренка складніше. Обидва гідні увічнення. Але спитайте тих небагатьох ветеранів — кого вони називали маршалом Перемоги? І, звісно ж, його заслуги у розгромі фашизму переоцінити неможливо. Висновок — харків’яни! Я закликаю вас підтримати ці петиції. Я обіцяю вам: у випадку, якщо вони наберуть п’ять тисяч і більше голосів, не залишаться на папері», — йдеться у дописі.

 

Скріншот: сторінка Геннадія Кернеса у Facebook

Обидві петиції зареєстровані на сайті Харківської мерії сьогодні, 8 травня. Вони подані з різницею у 54 хвилини і мають послідовні номери: 4562 та 4563. Їх авторами вказані Костенко В’ячеслав Олексійович та Клименко Ігор Сергійович. 

До 21.00 петицію з вимогою прибрати намет «Все для перемоги» підтримали більше 1300 людей. Петицію з вимогою повернути проспекту та станції метро і`мя маршала Жукова — майже 800 людей.

Пізніше у дописі на сторінці Геннадія Кернеса з’явилося оновлення: «Я тут у коментах читаю, що це ватний пост, що вартувало якимось мразям розбити пам’ятний знак на пл. Свободи, як полізла вата. Так я вам скажу - пам’ятний знак «На честь самовизначення української нації 16 липня 1990 року — Декларації про державний суверенітет України» відновлений міськрадою. А протягом місяця цей розбитий, але відремонтований, ми замінемо на новий. Так що видихайте, перепатріоти». 

Нагадаємо, намет «Все для перемоги» на майдані Свободи встановили учасники харківського Євромайдану та волонтери після початку бойових дій на Донбасі. У ньому збирають допомогу для українських військових та проводять патріотичні акції. Місяць тому, 10 квітня, у наметі вибухнув газовий балон, який волонтери використовували для приготування їжі. Черговий по намету отримав опіки.

Проспект Маршала Жукова був перейменований на проспект Петра Григоренка у травні 2016 року, за розпорядженням тодішнього губернатора Ігоря Райніна. Підставою для цього став Закон «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів і заборону пропаганди їх символіки».

Пам’ятний знак «На честь самовизначення української нації» був пошкоджений 6 травня. Сьогодні відновлений камень повернули до саду Шевченка. 

Головне фото: Status Quo