Одинадцята «Ніч музеїв» у Харкові: вірші Жадана, гра на глюкофоні та експозиції

20:31, 17 тра. 2019
 
Одинадцята «Ніч музеїв» у Харкові: вірші Жадана, гра на глюкофоні та експозиції

Назва цьогорічної ночі музеїв в Літературному музеї «1920-2019». Працівниця музею Лідія Калашнікова каже: програму запланували до ранку.

«На вуличній клумбі сидітиме майстриня. Ви зможете підійти до неї зі своєю книгою, яку ви б хотіли відреставрувати. Вона розповість як саме це робити, покаже саме на вашій книзі, як ви зможете вдома потім відреставрувати ваші книги. А вже після того ви зможете зайти до садка, або побути біля майстрині і послухати вірші Жадана. Тому що сцена стоятиме поряд, він буде звідти читати ці вірші. Далі у садку відбуватимуться різні атракції», — розповідає Калашнікова.

Ініціювали проведення ночі музеїв у Харкові працівники Муніципальної галереї, говорить заступник директора галереї Олесь Томах.

«У перший рік, 2008, ми спробували самостійно. У нас Гамлет Зіньківський стояв на табуреті всю ніч. Багато музеїв зацікавилися цією акцією і у 2009 році вісім музеїв зробили спільну першу акцію і потім вже пішло-пішло».

Цю ніч вони назвали «Open». Підготували кілька філософських проектів на 3 арт-майданчиках. «Колективне самоспостереження» — один з таких проектів про цінності.

«Проект Наталі Попової — ось такі журавлики. Начебто такий міні майстер-клас орігамі. Але це не просто журавлики-орігамі. Люди зможуть написати те, чого їм не вистачає. Ці журавлики висітимуть у нас на вході до арт-підвалу», — говорить Томах.

Завтра, 18 травня відзначатимуть День музеїв. Цьогоріч в один день проводитимуть і Ніч музеїв. Долучилися до акції 24 культурні простори Харкова. У «ЕрміловЦентрі» харків’яни можуть ознайомитися з виставковим проектом «Шлях Енея» та поспілкуватися з художниками-учасниками. У Культурному центрі музично-етнічного спрямування «Drum Space» проведуть майстер-класи з гри на глюкофоні. У «Культурі звуку» покажуть виставку доступних предметів мистецтва з використанням цифрових технологій.