Мерія втретє затвердила тарифи на проїзд в електротранспорті

15:43, 22 тра. 2019
 
Мерія втретє затвердила тарифи на проїзд в електротранспорті

Виконавчий комітет міської ради перезатвердив тарифи на проїзд в метро, трамваях і тролейбусах. Відповідне рішення сьогодні, 22 травня, одноголосно ухвалили члени виконкому мерії. Вартість проїзду у метро — 8 грн, у трамваях і тролейбусах — 6 грн за поїздку.

На засіданні виконавчого комітету заступник міського голови Михайло Фатєєв доповідає про затвердження тарифів. В новому рішенні тарифи затверджуються не тільки для пасажирів, а й для юридичних осіб. Цим Фатєєв пояснює необхідність нового розгляду.

«Проект тарифу розрахований у відповідності до формування тарифу на послуги міського електротранспорту. Пропоную ухвалити запропонований проект рішень... У встановлений законом строк до опублікованого проекту рішення надійшло 12 зауважень та пропозицій, які стосуються введення динамічних тарифів і організаційно технічних питань щодо господарької діяльності підприємства», — каже Фатєєв.

«У рішенні, що приймалося (раніше), не було визначеного кола осіб... В тому рішенні не йшлося про суб’єктів господарювання, в тому рішенні, що сьогодні пропонується, пропонується встановити тариф для юридичних осіб, тобто суб’єктів господарювання...Таким чином рішення набуло ознак регуляторного акту», — сказав Фатєєв.

Тарифи мерія затверджує втретє. Вперше рішення виконком ухвалив 6 лютого. З 7 лютого тарифи набули чинності. Представники громадської організації «Харківський антикорупційний центр» оскаржили їх у суді. На час судового розгляду вони просили зупинити дію тарифів. Суд цю вимогу задовольнив. 20 лютого мерія скликала виконком, де завердила нову редакцію цього рішення. У квітні — опублікувала нові проекти рішення виконкому про встановлення тарифів на проїзд в електротранспорті.

Юрист антикорупційного центру та депутат міської ради Ігор Черняк вважає, що якість перевезень не змінилася:

«Чи стали вони надавати більш якісну послугу? Ми тариф постійно підвищуємо, а ось ці трамвайні «дрифти» стають все частіше і частіше».

Заступник міського голови з питань інфраструктури Євген Водовозов говорить: «Ми вкладаємо великі кошти у капітальний ремонт трамваїв та тролейбусів. Цим всім потрібно займатися. Це, на жаль, шлях не одного, двох та навіть не п’яти років, інакше туди має відправитись весь бюджет. Але ми все одно виконуємо цю роботу».

У членів виконкому Черняк питає, чи відшкодують мешканцям міста гроші, якщо міськрада програє суд:

«Якщо ті рішення будуть судом скасовані, внаслідок порушення процедури, яким чином мешканцям міста Харкова будуть компенсовані збитки за те, що вони протягом цих 4 місяців були вимушені сплачувати кошти за незаконним тарифом?».

«Особа, яка вважає, що за зазначеними перевезеннями вона отримала відповідні збитки, вона може, користуючись законодавством прав споживачів, звернутись до відповідної юридичної особи або до суду за захистом своїх індивідуальних прав», — говорить заступниця міського голови Марина Стаматіна.

Нові рішення виконкому затвердили. Воно набуде чинності з моменту офіційної публікації у газеті «Харьковские известия». Коли це станеться, заступник міського голови Євген Водовозов не уточнив.